Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Filipova éra skončí na dubnovém sjezdu komunistů. Soupeře Zemanovi nepostaví

Autor: ČTK, vei - 
27. října 2017
19:45

Po volebním propadáku, kdy komunisté získali jen 7,76 procenta hlasů, čeká stranu mimořádný sjezd v dubnu přístího roku. Do té doby bude KSČM dál šéfovat Vojtěch Filip a křesla si udrží i zbytek vedení, shodli se straníci na ústřením výboru. Filip ale funkci obhajovat nebude, zájem o nejvyšší post naopak připustil stávající 1. místopředseda Josef Skála. Komunisté také nebudou mít žádného svého kandidáta na prezidenta pro volby, které Česko čekají v lednu 2018, zjistil Blesk.cz.

Vojtěch Filip stojí v čele KSČM 12 let, v dubnu 2018 ho ale vystřídá nový šéf. Už v úterý budou ale komunisté podruhé jednat s hnutím ANO a budou žádat křeslo místopředsedy Sněmovny. O podpoře případné menšinové vlády v pátek širší vedení strany nehlasovalo, avizoval už předem Filip.

„Dalo se to čekat po tom, co absolvoval první kolo jednání s představiteli jednotlivých politických stran, které se vymezovaly tak, že (do vlády) nechtějí. A to přestože mohou těžko mluvit o jakémsi morálním profilu,“ uvedl šéf KSČM s poukazem na historii ODS či TOP 09.

„Nechám to na diskusi v jednotlivých regionech, protože to není vůbec jednoduchá otázka,“ uvedl Filip na dotaz, zda by KSČM podpořila takový menšinový kabinet. Na odpoledním zasedání ústředního výboru si nicméně řekne o vyjednávací mandát. „Je otázka, jestli ten mandát bude poskytovat ústřední výbor, nebo svěří rozhodování výkonnému výboru, abychom se mohli kdykoliv radit o postupu. Tomu bych dal přednost,“ zmínil.

Zda může taková vláda dostat důvěru, je podle Filipa ve hvězdách. „V tuto chvíli není dokončeno ani jednání ve druhém kole a je otázka, zda je dostatečná podpora na volbu předsedy Poslanecké sněmovny. Pokud bude, teprve potom bude možné, aby nějaká vláda žádala o podporu,“ řekl. Připomenul rok 2006, kdy tehdejší kabinet dlouho vládl bez podpory.

Co dál po volebním debaklu?

Sněmovní klub KSČM, který se po víkendových volbách zmenšil z 33 na 15 poslanců, povede dál Pavel Kováčik. Místopředsedy budou Hana Aulická Jírovcová a Leo Luzar. „Jsem přesvědčen, že je tam jak prvek kontinuity, tak prvek nových tváří,“ řekl po jednání klubu novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip. Doplnil, že mandát vedení klubu je silný a výsledek hlasování poslanci v diskusi akceptovali.

Patnáctka poslanců o vedení klubu jednala už v pondělí, z hlasování ale předseda nevzešel. Ani v pátek nebyla podle informací ze zákulisí debata klidná. Klub se sešel po jednání výkonného výboru strany a rozhodl v tajné volbě. Kováčik u nových místopředsedů klubu ocenil jejich práci v minulém volebním období. „Představují to pracovité jádro,“ řekl.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
buban ( 27. října 2017 21:17 )

Máte tam pár chybiček:"...jež hlad shnět"."Výbuh" má být "Výbuch".Každopádně výbuch měl nastat v listopadu 89-ne-li dřív, ovšem ne v režii KSČ.Díky tomu je tato strana stále na voličských seznamech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa