Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bělobrádek nabídl post šéfa, tajné hlasování ustál. Čunek mluvil o komické situaci

Autor: ČTK, Mii, simao - 
27. října 2017
18:10

Získali ve volbách 5,8 procent a jejich klub bude mít 10 poslanců. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se však další obětí volebního neúspěchu nestal. Ustál na celostátní konferenci tajné hlasování, pro jeho odchod bylo 13 lidí, proti 56. Otevřeně se přitom nikdo k vedení strany nepřihlásil, podotkl. KDU-ČSL nyní míří do opozice. Nechce podpořit ani menšinovou vládu, o jaké přemítá Andrej Babiš. Lidovecký rebel Jiří Čunek mluví o komické situaci. 

Podle očekávání celostátní výbor KDU-ČSL potvrdil, že jedna z dosavadních tří vládních stran se už na vládě podílet spolu s ANO Andreje Babiše nechce.

„KDU-ČSL do takové vlády nevstoupí ani nepodpoří nějakou menšinovou vládu ANO 2011. My jsme připraveni být konstruktivní opozicí. Myslím si, že pokud by vznikla vláda na nějakém jiném formátu, např. polopolitická, nebo poloúřednická, tak je to věc k diskuzi. Nicméně v okamžiku, kdy bude jmenován, jak deklaroval pan prezident, Andrej Babiš, tak my odcházíme do opozice,“ prohlásil v pátek odpoledne předseda lidovců Pavel Bělobrádek. I o jeho budoucnost se přitom na jednání hrálo.

Bělobrádek obstál v tajném hlasování

Pomýšleli podstatně výš. Jenže stihla je realita se značkou 5,8 procent hlasů. Bělobrádek již dříve uvedl, že je ochotný svoji funkci dát k dispozici. Členové širšího vedení mu ale vyjadřovali podporu. „Za výsledek, který není úspěchem, nese vždycky předseda odpovědnost, já se jí nezříkám,“ řekl při příchodu na jednání. „Určitě spokojeni být nemůžeme. Já si chci nechat potvrdit mandát, nebo, pokud nebude potvrzen, tak samozřejmě odejdu,“ doplnil.

Po konferenci však bylo jasno, že lidovci dál bez Bělobrádka nepůjdou.  „Já jsem podle svého slibu dal funkci k dispozici. Se vší pokorou a s tím, že jsem vzal samozřejmě ten neúspěch, který jsme ve volbách zažili, na sebe. Myslím si, že to je správné. Nakonec jsem dostal poměrně výraznou podporu v tajném hlasování,“ uvedl Bělobrádek a s přispěním Jana Bartoška prozradil, že pro jeho setrvání bylo 56 hlasujících, proti 13 a neplatné byly 4 hlasy.

Vyzyvatel se nenašel

„Nikdo mě nevyzval přímo, abych odstoupil, a nikdo neřekl, že chce být novým předsedou,“ pokračoval na tiskovce lidovců Bělobrádek. Podpory si prý váží a v mnohém směru je současná situace pro všechny poučení, podotkl. Lidovci jsou pod jeho vedením každopádně odhodláni uspět příští rok v komunálních a senátních volbách, poté i ve volbách do Evropského parlamentu.

„My jsme neprobírali to, že by se měla strana měnit, my jsme si popsali některé důvody, o kterých se domníváme, že byly příčinou toho neúspěchu,“ podotkl Bělobrádek, aniž by byl konkrétní.

Právě šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek se také přiklonil na Bělobrádkovu stranu. „Výsledek bereme s pokorou a jako jasný vzkaz od voličů. I to je jeden z důvodů, proč odcházíme do opozice a budeme se věnovat stabilizaci strany,“ řekl.

Video  Bělobrádka grilovali soupeři: „Hájíte ještě zájmy ČR, nebo už jen Německa?“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ani podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky ve straně není taková nálada, že by se volalo po rychlé změně vedení. „I s ohledem na to, že máme za rok a půl řádný sjezd, který bude zhruba v polovině řádného funkčního období vlády, která by mohla vzniknout, tak si nemyslíme, že je nutné dělat tu personální změnu teď,“ řekl před jednáním.

A po něm i on stál po boku Pavla Bělobrádka. Ten také uvedl, že lidovci diskutovali i o možnostech předčasného sjezdu. K němu ale celostátní konference nepřistoupila. Důvod, proč nyní podporovat menšinovou vládu, nevidí. Před KDU-ČSL jsou prý dvě možnosti - zdržet se hlasování, nebo hlasovat proti. „To ale znamená, že nejdeme do nějaké opozice s nulovou tolerancí, určitě budeme podporovat věci, které nám dávají smysl,“ doplnil Bělobrádek.

Čunek: Osm z devíti stran v opozici? Komické

Zlínský hejtman Jiří Čunek, který patří ke kritikům současného vedení KDU-ČSL a na květnovém sjezdu kandidoval proti Bělobrádkovi na předsedu, neodpověděl novinářům na dotaz, zda podpoří setrvání současného předsedy ve funkci.

Čunek se ale postavil skepticky k doporučení předsednictva, aby lidovci odešli do opozice. „Já jsem přesvědčen, že vznikla velmi komická situace, že do Sněmovny se dostalo devět stran a z toho osm kandidovalo do opozice. To je nesmyslné. Lidé volí strany proto, aby realizovaly to, co slibují, a to mohu udělat v zásadě hlavně ve vládě,“ řekl.

Rozhodnutí pro odchod do opozice nepovažuje Čunek za konstruktivní. „Spíš bych očekával, že jednotlivé strany budou předpokládat programové podmínky, za kterých budou spolupracovat,“ řekl. Představa, že by lidovci podpořili menšinovou vládu hnutí ANO, se mu ale také nelíbila.

Jurečka: Žádné chlebíčky jsme si nekupovali

Bělobrádek přitom vytkl vítězi voleb Andreji Babišovi, že se dál naváží do ostatních stran. „Teď je na hnutí ANO, aby sestavilo nějakou vládu… Já myslím, že rétorika pana Babiše neustále pokračuje velmi agresivně vůči ostatním stranám a záleží na něm, jestli si bude dál pěstovat potenciální koaliční partnery, nebo jestli se dostane do nějaké nutnosti být závislý na hlasech radikálů a extrémistů, nebo jestli si zničí úplně koaliční potenciál,“ vzkázal Bělobrádek.

Andrej Babiš se přitom v rozhovoru pro Právo navezl do stran, které s ním nechtějí do koalice, i skrz narážku na své dosavadní koaliční partnery KDU-ČSL a ČSSD. „Spíš se bojí toho, že kdybych byl premiér, tak by museli skutečně pracovat, museli by šetřit, ukázali by smlouvy uzavřené v resortech, přestat soupeřit mezi sebou, ale začít spolupracovat. Neobjednávali by si chlebíčky, nejezdili by na výlety do zahraničí, ale chodili mezi občany a určitě by nečetli noviny ve vládě a nebavili se,“ uvedl Babiš. 

Na to reagoval nespokojeně právě lidovecký ministr zemědělství Jurečka. „Andrej Babiš i teď stále kope do svých koaličních partnerů. Nechápu, co si dokazuje tím, že mluví o členech této vlády, tedy i o mé osobě a členech vlády za KDU-ČSL, že jsme nepracovali, že jsme si kupovali chlebíčky, jezdili do zahraničí na výlety, nikdy jsem nic z toho, o čem A. Babiš hovoří, nedělal! Kdo se mnou kdy zažil spolupráci, tak ví, že jsem pracoval vždy tvrdě poctivě a úsporně,“ vzkázal Babišovi přes Facebook.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 27. října 2017 21:23 )

Doufám že Babíš má dost rozumu aby nechal tento odpad v hnoji kam ostatně patří,to raději předčasné volby a teď bych Babišovi hlas už asi dal......

andy83 ( 27. října 2017 19:25 )

Kdyby to holobrádek myslel vážně tak odstoupí a nebude kandidovat. Vysmátej alibista .......

agfor ( 27. října 2017 18:32 )

Oblíbená barva strany naprosto věrně ukazuje, co jsou členové zač. Za I. republiky byli žluťáci ti, co šli proti lidu (třeba stávkokazové).

frakuc1 ( 27. října 2017 17:28 )

A co by se změnilo? Váleli by si kule v opozici s 12% jako ted s 10.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa