Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci už vyklízejí kanceláře. Pryč od žvanění a pokrytectví, zavelel Komárek

Autor: Jakub Veinlich - 
9. září 2017
06:03

Poslanci jdou do finále. Příští týden je čekají nejspíš poslední jednací dny v současném složení Sněmovny. Pokud se tedy do voleb ještě nesejdou na mimořádném jednání. Mandát poslancům končí 26. října – tedy přesně čtyři roky od posledních voleb. Už teď ale někteří z nich začínají vyklízet své kanceláře i sněmovní byty. Ze zdí mizí obrazy, ze stolů a skříní štosy lejster a dokumentů. Pomalu tak vypukla akce „kulový blesk“.

Po volbách může usednout v Poslanecké sněmovně až 80% nových poslanců. Řada z těch stávajících odchází z politiky úplně, jiní sice kandidují, ale často jsou na nevolitelných místech kandidátek a čekají, zda je voliči například svými kroužky do Sněmovny úplně nevrátí.

„Já už jsem připraven několik měsíců, už mám připravenou kancelář téměř k předání,“ řekl Blesk.cz přímo ve Sněmovně poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který opouští Poslaneckou sněmovnu po 12 letech. Za tu dobu vystřídal hned několik kanceláří.

Vyklízení pro Tejce prý ale nebylo nijak složité, protože podle svých slov nepatří k těm, kteří by schraňovali na stole a ve skříních stohy papírů a dokumentů. „Z kanceláře si tak vezmu jen jeden svůj obraz a osobní věci, můžu ji vrátit,“ řekl Tejc, který už letos do Sněmovny nekandiduje a chce se po říjnových volbách věnovat práci v právním prostředí.

Kancelář už se chystá vyklízet také další končící poslanec. Nekandidovat do Poslanecké sněmovny se po čtyřleté zkušenosti rozhodl i bývalý novinář a politický komentátor Martin Komárek z hnutí ANO.

Atmosféra pokrytectví a keců

 „Mám v kanceláři řadu knížek, takže mi to vyklízení bude trvat dlouho,“ posteskl si Komárek nad povinnostmi, které ho v příštích dnech čekají. Nostalgii prý ale žádnou necítí. „Poslední dobou jsem do té práce chodil nerad, protože nedokážu snášet tu atmosféru pokrytectví, toho žvanění a těch keců. Skutečně mě to stravovalo a teď je mi o dost líp,“ hodnotí pocity z práce poslance Komárek. Dál se chce věnovat poradenství a také psaní knih. Například o Miloši Zemanovi.

Kanceláře musejí poslanci vyklidit nejpozději týden po skončení mandátu, tedy zhruba do začátku listopadu. A to všichni – bez ohledu na to, zda budou, nebo nebudou znovu zvoleni. Vedení sněmovny bude totiž po volbách rozdělovat kanceláře znovu podle nového klíče a podle toho, jakou funkci nakonec nově zvolení poslanci ve Sněmovně obsadí. 

Video  Blesk volební souboj 2017: Politici se neshodli na zvyšování minimální mzdy  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Někteří vyklízejí, já ještě nevyklízím, je to ale tím, že jsem takový liknavý. Vždy to dělám až na samém konci volebního období,“ řekl se smíchem Blesk.cz poslanecký matador Marek Benda z ODS, který byl ve Sněmovně s krátkou přestávkou po každých volbách. Připustil, že je už teď v kuloarách na Malé Straně trochu nostalgická nálada, a to i proto, že řada politiků už teď ví, že se jejich čas ve Sněmovně krátí. Pokud tentokrát mandát neobhájí, chce se Benda věnovat advokacii.

„Já předpokládám, že vyklízení kanceláře dokončím zhruba týden, čtrnáct dní před skončením mandátu, protože mě ještě čeká přijetí nějaké návštěvy a nechci, aby přišli do prázdné kanceláře,“ prozradil místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU – ČSL, který toho má na vrácení víc než dost. Vedle hlasovací karty, nebo služebního notebooku či telefonu poslanci vracejí například i služební auto, nebo byt.

„Já ještě nebalím,“ pochlubila se další poslankyně – Olga Havlová z hnutí Úsvit, která poslanecký mandát stejně jako například Marek Benda nebo Jan Bartošek obhajuje. „Balení by bylo předčasné, a navíc ještě nevím, co vše ve své kanceláři mám, co z toho budu ještě potřebovat,“ netěší se na úklid Havlová. Probrat se prý musí navíc ještě odbornými časopisy, které jako místopředsedkyně zemědělského výboru dostává. „Bude to složité, až začnu balit,“ dodala se smíchem Havlová.

Horké období pro sněmovní aparát

Na výměnu poslanců se chystají také zaměstnanci Poslanecké sněmovny, kteří musejí připravit kanceláře i techniku, veškeré zázemí a vybavení pro nově zvolené zákonodárce. Náročné dny tak čekají například odborníky na výpočetní techniku a počítače. „Určitou práci navíc budou mít naši odborníci z IT oddělení, kteří budou muset přebírat výpočetní techniku z poslaneckých kanceláří a od poslanců, autoprovoz od poslanců, kteří měli nárok na služební auta a samozřejmě oddělení hospodářské správy, které má na starosti ubytování poslanců. Bude to samozřejmě víc práce než v běžném roce, ale jsme na to připravení,“ řekl Blesk.cz ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Už během léta byla Sněmovna plná řemeslníků, kteří opravili veškeré závady a nedostatky. „Je vymalováno, restaurátoři pracovali v jednacím sále a v mezidobí, než nastoupí nově zvolení poslanci, tak se jim budou malovat kanceláře,“ popsal dění v „zákulisí“ Sněmovny Blesk.cz Žamboch. 

Volby do Poslanecké sněmovny nás čekají 20. a 21. října.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM VOLEBNÍCH PREFERENCÍ 2017 ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
sores ( 9. září 2017 10:08 )

Tomu snad nikdo nemůže věřit že přestane žvanírna a hlavně politické pokrytectví,že ne! Bude tam další šp.ína akurát se změní jejich jména!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa