Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petr (73) má v důchodu 100 korun na den: Běžte bydlet jinam, radí politici

Autor: bud - 
9. září 2017
05:01

Pan Petr (73) pobírá nízký důchod 6500 korun a po zaplacení bydlení v podnájmu mu zůstává necelá stokoruna na den. Z toho musí platit jídlo, léky, drogerii a další výdaje. Na zvýšení důchodu ani na jiné sociální dávky nemá nárok. Musí proto každý den pracovat, aby přežil. Na to, co by měl Petr dělat, jsme se ptali politiků v první předvolební debatě Blesku.

Aby Petr s penězi vyšel, prodává časopis Nový prostor. Na rušné ulici v centru Prahy neúnavně stojí šest dnů v týdnu vždy sedm hodin a vydělá si v průměru 100 korun za den. „Bez toho přivýdělku z prodávání časopisu by to bylo moc špatné. Třeba jsem byl v drogerii, koupil jsem si vodu po holení, pěnu, mýdlo, stálo to 120 korun. To je pro mě moc, to jsou velké peníze,“ říká senior, který nemá nikoho z rodiny, kdo by mu finančně pomohl. Jeho jediný syn před lety zemřel při autonehodě.

Celý život pracoval jako kuchař a pobíral tak nízkou mzdu, že když před 10 lety odešel do důchodu, čekal ho finanční šok. Zkoušel žádat o zvýšení starobní penze nebo o různé sociální příspěvky, ale podle úředníků nemá nárok. „Řekli mi, že jsou na tom někteří hůř než já. Prý mi nemůžou nic přidat a mám si najít práci,“ dodává smutně.

Co politici radí panu Petrovi?

Politici se v předvolební debatě shodli, že situace pana Petra je neúnosná a důchod by měl vypadat jinak. Většina z nich se shoduje, že seniorům v nouzi by mělo pomoci obecní bydlení, o které by mohli zažádat. „Pán by nemusel bydlet v podnájmu a platit tak velké peníze,“ řekla například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Mnoho městských částí má bytový fond, právě pro tyto účely a tam bych mu doporučovala se obrátit. Je možné, že ne o všech možnostech na úřadu mu řekli,“ uvedla Markéta Adamová (TOP 09).

Radka Maxová (ANO) radí panu Petrovi navštívit úřad práce, aby mu úředníci poradili s dalšími kroky. „Aby získal normální smlouvu a tím příspěvek na bydlení,“ řekla v debatě. Neuvědomila si ovšem, že v případě podnájmu nárok na příspěvek nemá, což jí vzápětí vysvětlila právě ministryně Marksová.

Video  Maxová z ANO mluvila, Marksová z ČSSD lomila rukama. Proč?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Dolejš: Je třeba změnit systém

Jiří Dolejš (KSČM) si myslí, že sociálního bydlení není dostatek. Řešení pro seniory v nouzi by mělo být systémové, chce například zvyšovat důchody. „To, že se valorizuje, to těm lidem s nejnižším důchodem nepomůže,“ řekl v debatě. „Je potřeba úprava důchodového systému v oblasti výměr,“ řekl v debatě.

Podle Jana Bartoška (KDU-ČSL) se někteří senioři ostýchají říct o pomoc státu. „Je třeba vysvětlit, že stát je od toho, aby podpořil seniory v nouzi,“ řekl s tím, že pan Petr se může obrátit i na některou neziskovou organizaci, která by mu mohla pomoci.

Zbyněk Stanjura je přesvědčen, že se stávající nepříjemnou situací řady seniorů se nedá příliš mnoho dělat. Podle něj je potřeba se na důchod připravovat po celý život. Pana Petra pak poslal za neziskovými organizacemi. „Doporučil bych, aby si našel nějakou organizaci, která se věnuje sociální práci. Také bych mu poradil změnit bydlení, aby měl nárok na příspěvek na bydlení,“ řekl Stanjura.

Expertka: Organizace pomohou s úřady

Podle Kateřiny Bohaté ze seniorské organizace Elpida by měl pan Petr navštívit sociální odbor městské části nebo odbor péče o seniory. „Měli by mu pomoci najít finančně dostupnější bydlení a vyřídit příspěvek na bydlení,“ říká expertka s tím, že může využít také služeb Armády spásy nebo dalších organizací, které mu mohou nabídnout zdarma jídlo nebo oblečení.

Pokud by se na hledání nebo vyjednávání s úředníky sám necítil, může najít pomoc i u samotného sdružení Elpida. „Pokud by o to pan Petr stál, pomůžeme mu najít konkrétní sociální pracovnici. Ta by ho mohla provést dalšími procesy,“ dodává Bohatá.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zednik ( 9. září 2017 16:43 )

Ta druhá vdova by správně neměla brát žádný vdovský důchod, Ten se ber dnes jen rok. Vdovy z dřívějších let mají vdovský nadosmrti, i vdovský se pravidelně valoruzuje. O tom se moc nemluví..

ellenic ( 9. září 2017 16:09 )

V ČR jsou hodně nízké důchody a jejich vyměřován, to je pěkný bordel, to by si měli všichni zainteresovaní uvědomit . Jak je možné, že vdova, která pobírá vdovský důchod po manželovi necelých deset let, dostává částku 7000 Kč a jiná bere necelé dva roky od odchodu manžela, který pracoval celý život na šachtě a pár let i v podzemí, nebyl nikdy nezaměstnaný jen 2700 Kč jako vdovský důchod. Hodně smutné, jak špatně je to nastaveno, to ať koukají politice hlavně řešit a ne jen radit . V době, kdy je vše zdražováno, tak za nájem dáte polovinu důchodu a starejte se .

bullshit ( 9. září 2017 15:44 )

To je těžké soudit. Vypadá to, že pán dělal za minimální mzdu a zbytek dostával bokem. Neplatil tedy odpovídající důchodové pojištění. Pak není divu, že má takový důchod. Platím si minimum a tudíž neočekávám průměrný důchod. Jinak má možná nárok na příspěvek na bydlení. Pokud šel v 60 do důchodu a pobírá 6500,- tak již z důchodového systému odebral přes milion korun ( 13let x 12měs. x 6500,- ) a to tam asi za celý svůj život nenasypal. Takže je vlastně v plusu..., zbytečné je si tedy stěžovat.

agfor ( 9. září 2017 14:02 )

To jsou teda rady, hlavně ty od dobytků, co nezaslouženě berou 150 000 měsíčně.

krasomila ( 9. září 2017 11:52 )

By mě zajímalo v jaké republice přesně žijete? Prej 10tisíc životní minimum...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa