Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Překvapený Čunek i řeči o pohřbu. Lidovci a STAN po rozchodu mění kampaně

Autor: ČTK, val - 
26. července 2017
20:05

Zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) překvapilo rozhodnutí Starostů a nezávislých (STAN) nekandidovat na lidoveckých kandidátkách. Právě on přitom zpochybňoval volební koalici lidovců a STAN, což mu nyní vyčetl europoslanec Tomáš Zdechovský. Podle prvního místopředsedy lidovců Mariana Jurečky bude chtít strana schválit volební listiny v původně plánovaném termínu 1. srpna. Bude se ale měnit kampaň.

„Je to jejich rozhodnutí, já kdybych byl na jejich místě, tak bych určitě takto nerozhodl. Já jsem nečekal, že takhle rozhodnou, já jsem čekal, že s námi půjdou,“ řekl k výsledku úterního zasedání vedení STAN Čunek.

Zdechovský: Pohřbení lidovců v Čechách

Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského je krok STAN logický a poškodí KDU-ČSL v Čechách, kde měli v koalici větší slovo Starostové.

VIDEO: Takhle mluvil Čunek o možném rozbití koalice KDU-ČSL se STAN, ke kterému nakonec došlo

Minulý týden byl Čunek na jednání širokého vedení KDU-ČSL jedním ze zastánců změny koaliční spolupráce se Starosty.

KDU-ČSL tehdy STAN vyzvala, aby místo dříve dohodnuté volební koalice vyslali Starostové své zástupce na lidovecké kandidátky. Znamenalo by to snížení volebního prahu pro vstup do Sněmovny z deseti na pět procent.

„Čunek a spol. si mohou gratulovat. Je to od STAN logická reakce, která pohřbí KDU-ČSL v Čechách,“ napsal na Twitter Zdechovský.

„KDU-ČSL v Čechách se nepotopí víc, než je potopená. Záleží teď na volební kampani a kandidátech, kteří tam budou kandidovat,“ reagoval Čunek.

VIDEO: Gazdík (STAN) v koalici s lidovci původně věřil

Kampaně se změní. Logo i klip jsou k ničemu

Lidovci chtějí podle svého prvního místopředsedy a volebního manažera Mariana Jurečky i po odchodu hnutí STAN ze společných kandidátek volební listiny pro sněmovní volby schválit v původně plánovaném termínu 1. srpna.

Ministr zemědělství Jurečka řekl, že na nich budou i nestraníci. Volební tým KDU-ČSL nyní intenzivně pracuje na změnách v kampani. Stejně jako Starostové a nezávislí i KDU-ČSL plánuje, že se od příštího týdne bude prezentovat jako samostatný volební hráč.

Ve čtvrtek by se měli také sejít předsedové STAN a KDU-ČSL Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek. Mají se bavit i o případné další spolupráci.

Gazdík v úterý řekl, že by spolu strany mohly spolupracovat na jiné než koaliční bázi. Jurečka zase ve středu přišel s tím, že i když nevyšla spolupráce před těmito volbami, doufá, že zůstane platit domluva o spolupráci o všech ostatních volbách.

Bělobrádek s Gazdíkem přitom již stihli představit i společné volební logo. To je nyní k ničemu, stejně jako předvolební klip, který režíroval Filip Renč.

VIDEO: Předvolební klip, který již není aktuální. STAN a lidovci si nakonec neplácli

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 26. července 2017 22:21 )

 Čunek je v prvé řadě lidovec. A to hovoří za vše. Falešný, podlízavý, výpočítavý. Stejný, jako jeho soukmenovci. Staré chro-chro, se hrnou zpět k plným korytům. Čunek se nenápadně vrací, stejně jako by chtěl ke korytu Paroubek. Teď ještě aby se vrátil Toplánek a máme vymalováno. Lidovci skočí kolem krku komukoliv stejně rychle, jako každého stejně rychle zradí. Jen aby měli místečko u svých koryt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa