Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Expert: „Úprk“ lidovců z koalice se STAN chápu. Okopírují raději Kalouska

Autor: val - 
20. července 2017
06:25

Spojování stran před volbami se stává populární variantou, jak si dopomoci ke kýženým preferencím, byť někdy vede k opačnému výsledku. Toho se nyní zalekli lidovci, kteří couvají od volební koalice s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Jak uvedl pro Blesk.cz politolog Bohumil Doležal, není se čemu divit. Osvědčenější je podle něj model, jaký navrhuje KDU-ČSL – tedy aby STAN byl pouze v roli podpůrného subjektu.

Společně půjdou do voleb ODS a Strana soukromníků, TOP 09 s hnutím LES nebo ODA s hnutím Pro zdraví a sport. Donedávna se počítalo i s koalicí lidovců se Starosty, která teď ale visí na vlásku. Konkrétně širší vedení vládní strany vyzvalo zástupce Starostů, aby místo koalice pouze vstoupili na jejich lidovecké kandidátky. Slibují jim šest lídrů a osm druhých míst na kandidátce.

Politolog Bohumil Doležal v reakci pro Blesk.cz upozornil, že volební koalice v Česku nikdy netáhly. Ve skutečnosti v novodobé historii kandidovala jen jedna taková, což byla v roce 2002 koalice právě KDU-ČSL s Unií svobody. Tehdy získali 14,27 procenta hlasů.

VIDEO: Takto lidovci se Starosty oznamovali nedávno vznik koalice

Podle Doležala se ale taková spojenectví nevyplácejí. „Koalice jsou vždycky trochu problematické, protože když se dostanou do vlády, tak je to vždycky taková vláda ve vládě,“ poukázal Doležal na jednu z nevýhod. Další podle něj je nejistota ohledně předvolebních průzkumů. „U koalic se strašně špatně zjišťují preference a z toho důvodu je logické, že od toho lidovci couvají,“ řekl.

Výhodnější je model strany s podporou

Mnohem výhodnější je podle něj model kandidatury větší strany s podporou menší, jako to v tomto volebním období předvedla se Starosty TOP 09. „Takže to lidovci teď dělají podle nich. Ale chtěli to původně udělat ještě důkladněji, což si zřejmě vynutili Starostové. Tím se dostali na tobogán do mimoparlamentního polosvěta, takže přecházejí na osvědčený model TOP 09 za podpory Starostů,“ vysvětlil.

I ten je ale podle něj výhodný hlavně pro volby, ne však v období po nich. „A to pro toho slabšího partnera. Ukázalo se to nejen u topky, ale i teď u lidovců. Protože já se obávám, že Starostům nakonec nezbude nic jiného, než na jejich nabídku kývnout,“ předpověděl.

VIDEO: Jak hodnotil koalici šéf Starostů Petr Gazdík?

Závěrem ještě dodal, že z důvodu problematičnosti koalicí považuje za rozumné, že se v roce 2001 zvýšilo kvórum pro jejich přijetí do sněmovny, stávající hranici 10 procent hlasů ale považuje za „strašně nespravedlivě vysokou“.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 20. července 2017 10:55 )

 Na politiku lidovců a STAN nemusím být expert. Už každé dítě školou povinné zná politiku pidistran. Dostat se za každou cenu ke korytu. Spojí se klidně čert a ďábel s andělem. Lidovci léta fungují jako nevěsta pro každého. STAN neví, po kterém hřbetu by se dostala k moci. Kde jinde než v politice, by se jim tak krásně mlaskalo u štědrých koryt. A čelist spadne zřejmě někomu jinému. Hlavně aby volby nevyhrály straky zlodějky. Ty už dokázaly co dovedou!

1pravda1 ( 20. července 2017 09:41 )

Článek je o Babišovi? Ty jsi fakt pako, ANO se nepotřebuje s nikým spojovat mají přes 30% volebních preferencí a po soudech bude chodit Sobotka za OKD, už byl předvolán jako svědek v této zlodějně, kterou měl jako ministr financí na starosti. Rychle se rozvést a už deklaroval, že končí ve vysoké politice - domácí

1pravda1 ( 20. července 2017 09:39 )

Bělobrádek už se viděl premiérem a Gazdík vicepremiérem ovšem KDU je ve vládě do počtu - mají přes 6% z minulých voleb a na víc nemají - tato lidovecko-sudeťácká strana. A Gazdík-Stan, vždyť s Kalouskem hlasovali pro všechny křivárny Nečasovy vlády. Lidovečtí hadi vždy pro koryta zradí a doufám, že za tuto legraci z voličů, kdy udělali takový humbuk s dvoukoalicí, dostane KDU tak 4,5% a bude zase od nich klid včetně Hermana, co žebral o vyznamenání pro vzdáleného příbuzného a tahal ho po podiích, ale na sudetoněmecký sjezd strýčka Bradyho nevzal, stryček by viděl, co je odvěcený kněz Herman vlastně zač!!!

franta15 ( 20. července 2017 08:40 )

Tak ty /Zdenek/ nemyslíš vůbec. Kalousek když byl min. financí tak jako chemik ničemu nerozumněl. Na to měl šéfa rozpočtu, který musel prosazovat jeho Kalouskovy myšlenky. Churák byl z toho tak špatný, že hned brzy zemřel, protože ho trápilo svědomí. Kalousek udělal stomiliardové schodky a poškodil úplně všechny občany, důchodce nejvíc. Tak seškrtal peníze, že jsme se z toho ještě nevzpamatovali. Jeho ukázkový dárek důchodcům, zrušil slevy pro důchodce na vlak, takže rodiče už se nemohli navštěvovat s dětmi a vnuky, protože neměli ani pár stovek na cestu vlakem. Doufám, že Babiš ještě nezapomněl všechny ty jeho levárny, když je vyjmenovával v Poslanecké sněmovně. Škody, které způsobili předchozí vlády a za většinou z nich stal Kalousek by se mohly vyjmenovávat celý den. Teď uvidíme jak dopadne soud s ODK? Škoda státu jde do stovek miliard a za ní stojí náš "ekonom Sobotka jako min.financí a Kalouskům nám. ministra financí JANOTA. A viníky by měli soudit stejně jako Ratha, který dostal za pár milionů 8 roků!Byla to doba totálního "temna". Takovou cenu za prodej OKD by nemohl schválit ani absolvent zvláštní školy. V ceně, kterou zaplatil Bakala nebyly vůbec započteny 40 000 bytů ani polovina firmy - celé provozy. Horníci, dělejte něco, Bakala to musí doplatit a hlavně vrátit do OKD vaše byty a pokud to nezaplatí, tak to musí zaplatit Sobotka, protože premiér Gross už není mezi živými.

franta15 ( 20. července 2017 08:23 )

To, že zakládat tuto koalici byla blbost, to věděli všichni, kromě Bělobrádka. Vymyslel to Kalousek, od kterého starostové odešli. A bylo a je jasný, že se starosty by nikdo do koalice nešel. Právě proto, že starosti jsou bývalí Kalouskovci a teď už víme, že jsou horší jak Kalousek a TOP09. Bělobrádek se zmýlí ještě jednou, KDU doplatí i na tento konglomerát,protože lidé nemají rádi toho vrchního "starostu". Je to podrazák 1.třídy a lidovci budou rádi,když nedostanou pod 5% hlasů.Dobře jim tak, jediný rozumný člověk v tomto spolu je Čunek. I když Bšlobrádek už se viděl jako "premiér",což mu nakukal zase Kalous. Ti 2 by měli vypadnout z velké politiky OBA, jsou to záškodníci kteří organizují akci "všichni proti Babišovi" a stejné je to i s volbami prezidenta. Kníže už je zase ukazovaný na veřejnosti jako "maskot". Kalousek zprčí všechno na co se jenom podívá. Nerozhodní voliči-nevolte TOP09 ani ty všechny staré strany,které nás dostaly ekonomicky na chvost EU /platy, důchody, živ.úroveň/. Žereme potraviny pro zvířata a ještě jsou dražší. Boháči v předních zemích /Švýcarsko apod./ platí vysoké daně,naši lidi s minim.mzdami platí stejně jako naši milionáři /15 % proti 40/. A stávající politici vedou-ti si přidávají po desítkách tisíc ročně. A těch úředníků,které schválili, Babiš by jim to měl co nejdřív zatrhnout,jinak se nepohneme z místa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa