Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další Okamura míří do Sněmovny: Tomiův bratr chce očistit jejich jméno

Autor: mah - 
4. dubna 2017
10:22

Hovoří klidně a pomalu. Je to silně věřící katolík. Na rozíl od svého bratra, který je známý jako předseda SPD a svými protiuprchlickými postoji, uprchlíkům osobně pomáhal. Hayato Okamura se zdá být pravým opakem svého bratra. Až na jedno, v příštích volbách chce také kandidovat do Poslanecké sněmovny. Poslancem by se chtěl stát za KDU-ČSL, jedním z důvodů je i touha ukázat rodinu v jiném světle. O své kandidatuře promluvil v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Hayato se narodil v roce 1966 v Praze. Jen pár měsíců poté se rodina přestěhovala do Tokia, kde se narodili jeho mladší bratři Tomio a Osamu. Do Česka se s matkou vrátili, když mu bylo deset let.

Vystudoval teologii a religionistiku na Univerzitě Karlově. V současnosti se živí jako tlumočník a průvodce japonských turistů. Za manželku má Rakušanku s česko-ukrajinsko-ruskými kořeny a společně mají pět dětí.

Před dvěma lety vsoupil do KDU-ČSL. Rozhodnul se tak z přesvědčení. Řekl, že už jeho dědeček byl na sklonku první republiky lidovec a maminka byla také tichou členkou, jde tak o rodinou tradici. Zároveň připomněl, že papež František zve k politické angažovanosti. Zapojil se také do iniciativy Kroměřížská výzva, která hledá vhodného kandidáta na prezidenta.

Řekl, že svůj hlavní přínos by viděl v oblasti mezinárodních vztahů, migrace ekologie, ale i v otázkách rodiny. Podle Hayata je dnes zapotřebí lidí, pro něž je Evropská unie otázkou srdce, a ne jenom projekt na papíře. Lidem chce nabídnout hlavně svou životní historii a osobní zkušenost s migrací a integrací.

S nejmladším bratrem se snažíme ukázat rodinu v lepším světle

Na otázku, zda se snaží očistit rodinné jméno, odpověděl, že se o to taktně snaží on i jeho nejmladší bratr Osamu Okamura, a dodal: „Leží nám na srdci, aby lidé poznali z naší rodiny i ostatní, nejen Tomia.“

Hayato Také uznává, že se jen těžko zbaví nálepky „bratra, který je Tomiovým opakem“, těžkou hlavu si tím ale nedělá. Zároveň zmiňuje, že se s bratry rozdílné politické názory snaží neřešit, spojuje je starost o nemocného otce. „Jsme jedna rodina, musíme se vzájemně podporovat a v takové situaci si pomáhat,“ zdůrazňuje.

Nejmladší bratr se Hyata s Tomiem snaží usmiřovat. Zároveň plní i roli oblíbeného strýčka. Hayato přiznává, že s Tomiem momentálně příliš nemluví, nic podle něj ale není u konce.

Tomio Okamura se podle svého bratra často pohybuje na hraně krajní pravice. Nesnaží se ho ale usměrňovat, je to podle něj dospělý muž, který si žije vlastní příběh. Hayatovi nezbývá, než se za bratra jako křesťan modlit.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Hayatův bratr si v politice klade vysoké cíle, se svou SPD by rád získal deset procent hlasů:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
daity ( 2. května 2017 08:23 )

To je finta na lidi aby se spletli, hlavně na ty starší. Kkdepak KDU se Starostama to mají vymyšlený (proto se říká máš hlavu jak starosta).Ale klidně si můžou rodinné spory i rodinný prádlo vyprat ve sněmovně.Jo brácha je lepší,ty musíš furt ještě šlapat pěšky a to tě štve no a nejmladší brácha ještě nedorostl na toho si budeme muset počkat.Člověče, proč nejedeš měnit do Sýrie ISIS a přemlouvat je k tomu aby byli lidský. Pár lidí se dá zachránit, ale ty už máš smůlu.Vem si příklad z pana Čunka ten umí uhodit hřebíček na hlavičku popravdě jak to je.Ty jsi pouhý plkař k ničemu.Že vám tady trpí lidi ve vlastní zemi, to je Vám jedno. Ono je módní adoptovat si třeba černouška, který až dospěje tak Vás s Boko Haram přijde zabít.Syřani jsou to samé, chlapče vzpamatuj se.

klara23_ ( 4. dubna 2017 13:06 )

Držím palce, budete to mít ale těžký....s vašim bratrem i tim rasistickym vypatlancem čur...m Čunkem, co se dere v KDU k moci a tupý lid ho miluje jako Zemana a Bureše. Dnes neni hodina na slušnost, fakta, pokoru a víru. Lidi chtěj konflikt a krev, to jediný uklidní jejich frustrace a uzemní jejich bezvýznamny a rozmařily životy.

majojo ( 4. dubna 2017 11:52 )

A kdyby to pos.ral i tenhle, číhá v záloze ještě třetí bráška Osamu. Ten by mohl kandidovat pro změnu za levici.

asijo ( 4. dubna 2017 11:35 )

Snad pošpinit jejich jméno,když je příznivec migrantů.

avion ( 4. dubna 2017 11:19 )

Jedině Tomio,druhý nemá šanci a ještě s KDU-ČSL.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa