Za poslední dva roky se nálada ve společnosti ale výrazně změnila. Agentura Median v průzkumu pro organizaci Člověk v tísni zjistila, že ve 43 školách napříč Českem se až 56 % studentů vymezilo negativně vůči muslimům a 41 % vůči uprchlíkům. Pozitivně se k nim postavilo jen 12 a 18 % z celkového vzorku 1103 studentů od gymnázií po odborná učiliště ve věku od 15 do 20 let. Herzmann by mu nepřikládal až takovou váhu, protože v něm jsou i názory patnáctiletých až sedmnáctiletých, kteří ještě volit nebudou a jejichž názory se rychle mění. 

„Je pravda, že u mladé generace negativní vztah k muslimům a uprchlíkům výrazně převažuje, ale tím se neodlišují od starší a střední generace. Přesto to zatím nevypadá na masivní podporu Dělnické strany a podobných,“ upřesnil pro Právo sociolog Jan Herzmann.

Úspěchu extrémní pravice brání i fakt, že se v pondělí rozpadla spolupráce Úsvitu a Bloku proti islámu. Těžko tak může v Česku nastat podobná situace jako na Slovensku, kde se extrémně pravicová strana Lidová strana Naše Slovensko Mariána Kotleby dostala do parlamentu. Volilo ji asi 22 % Slováků ve věku od 18 do 21 let. 

Piráti půjdou do krajských voleb v koalici se Stranou zelených

Na protimigrantské nálady nehodlají přistupovat ani piráti, kteří se dosud těšili oblibě mladých. „Jsou uprchlíci a ekonomičtí migranti. Bavme se o pomoci lidem, kteří utíkají z válečné oblasti. Musí vzniknout nějaká zóna bezpečí, kde ti lidé mohou žít,“ uvedl staronový předseda strany Ivan Bartoš. Podle něj zůstává jejich hlavním tématem svobodný internet.

V pěti krajích budou kandidovat v koalici se Stranou zelených. Ta se podle jejího šéfa Matěje Stropnického snaží nabízet mladým razantnější ohrazení proti světu rodičů. „Jsem zvyklý vyjadřovat se ostře a vymezovat se vůči starým pořádkům. Do značné míry to může odpovídat tomu, co mladí lidé očekávají od politiků,“ dodal.

Díky hlasům mladých Slováku se do tamního parlamentu dostala extrémně pravicová strana Lidová strana Naše Slovensko Mariána Kotleby:

Fotogalerie
6 fotografií