Nekolové je 37 let, je vdaná, má dvě děti a je regionální zástupkyní vládního zmocněnce pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj. Působí také jako předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje.

ČSSD je v regionu spjata s několika kontroverzními osobami – Petrem Bendou (toho označil za kmotra Vít Bárta – pozn. red.) a především kmotrem Romanem Houskou, jehož partnerka Jana Vaňhová je náměstkyní hejtmana. Otázce, zda jí tato napojení nevadí, se Nekolová vyhnula. Podle ní už se ale ČSSD od takových vlivů oprostila.

„Kandidátka tak, jak je postavená, svědčí o tom, že strana prošla určitou sebereflexí. Já si toho vážím. Na té kandidátce jsou dnes zcela jiní lidé, kteří jsou prověřeni komunální politikou i jinými veřejnými funkcemi,“ řekla.

Jarda je srdcař, s Putinem ale nesouhlasím

Nekolová musela během debaty čelit konfrontaci s výroky a činy svého lídra, které jsou mnohdy označovány za kontroverzní. Jaroslav Foldyna se například v létě 2010 rozčílil nad programem ČT v den výročí upálení Mistra Jana Husa. Pracovníky televize označil za „prasata“ a „zaprodance“. Veřejnoprávní televize prý vysíláním amerických filmů podlézá silnému spojenci.

„Na svůj názor má jistě Jarda Foldyna právo. Nedovolím si ho rozporovat. Pokud jde o formu, jako žena bych volila mírnější, ale Jarda je srdcař a jde do všeho čelem,“ komentovala výrok Nekolová.

Nedávno zase v jednom z rozhovorů řekl o bojovnících v Sýrii: „Každého, kdo se z těchto bojů vrátí, okamžitě na místě, po prokázání aktů, že se bojů účastnil, že je to extremista, terorista, okamžitě popravit, zastřelit.“

„Tento jeho výrok neznám. Přijde mi absurdní hodnotit z mé pozice jeho výroky. Jako členové strany se nemusíme ztotožňovat se vším, co druhý člen dělá. S takto ostrým vyjádřením se neztotožňuji, trest smrti u nás není a doufám, že platit nebude,“ zdráhala se Nekolová slyšet.

„Jarda je vášnivý motorkář, netají se tím. Nemyslím, že tam hrála roli blízkost k Putinovi,“ odpověděla pak na dotaz, zda by si po vzoru Foldyny pozvala na návštěvu Noční vlky, motorkáře blízké ruskému prezidentovi. To si ale odporuje s dalším Foldynovým výrokem: „Myslím si, že kdo jen trochu sleduje zahraniční politiku, nemůže s Putinem nesouhlasit,“ říká opakovaně. „Já osobně s Putinem v mnohém nesouhlasím,“ zakončila politička.

Na kompletní reakci se můžete podívat:

Video
Video se připravuje ...

Nekolová z ČSSD: Její stranický kolega chválí Putina. A co ona? Blesk TV

Co uděláte s uprchlíky, ptal se Vandas

Dotaz zástupkyni vládního zmocněnce pro strukturálně postižené regiony mohl položit Tomáš Vandas (DSSS). Ten se nikoliv překvapivě ptal na uprchlíky: „Pokud váš stranický šéf a premiér bude prosazovat umístění uprchlických zařízení v Ústeckém kraji, podpoříte tento krok, nebo se proti tomu postavíte?“

„Zdůrazním, že pan premiér a předseda ČSSD v rámci visegrádské čtyřky hájí zájmy České republiky a staví se odmítavě ke kvótám, které nám předepisuje Evropská unie,“ reagovala Nekolová a pustila se do Vandase.

„Zdali bych něco takového podpořila, já rozhodně nejsem tak xenofobní – ani ČSSD není tak xenofobní – jako vaše hnutí. Myslím, že ten, kdo dodržuje zákony a dokáže se přizpůsobit, určitě může do naší země přijít. Na druhé straně ten, kdo ohrožuje naši bezpečnost a není schopen podřídit se našim zákonům a kultuře, tak samozřejmě tady nemá co dělat,“ dodala.

Lídři stran a hnutí nebo jejich zástupci, kteří v průzkumu agentury Phoenix Research překročili 5 % hlasů, měli také možnost nalákat voliče. Podívejte se: 

Video
Video se připravuje ...

30 vteřin pro lídry Ústecka. Jejich sliby voličům. Blesk TV

Kraj není perspektivní, pro lidi ani firmy

Nekolová se s dalšími kandidáty shodla na jednom z největších problémů kraje, tím je nezaměstnanost, která je tam nejvyšší v Česku. Zatímco republikový průměr je lehce nad pěti procenty, v kraji je to 8,3 %. Na Mostecku pak téměř 11 %.

„Ústeckému kraji momentálně chybí perspektiva. A to nejpodstatnější, co bychom měli řešit, je vysoká nezaměstnanost a relativně nízké mzdy ve srovnání s ostatními regiony. To jsou důvody, kvůli kterým nám z regionu odchází zejména mladí kvalifikovaní lidé. Jak to řešit? Zvýšit atraktivnost regionu, zlepšit jeho image, zvýšit atraktivitu pro investory, ale pro takové, kteří vytvoří místa s přidanou hodnotou a pomůžou nám udržet v kraji vysokoškolsky a středoškolsky vzdělané obyvatelstvo,“ nastínila dvanáctka kandidátky ČSSD stranické priority.

Podívejte se na záznam celé debaty z Ústeckého kraje:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Ústecka: Vláda náš kraj posílá na druhou kolej Blesk TV

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde

Fotogalerie
6 fotografií