"Je to jako válka o trůny. Ještě chybí trpaslík a Geoffrey," napsala rázná lídryně Babišova hnutí ANO Adriana Krnáčová, která opět hýřila sebevědomím. Řešila se mj. kauza SMSky, kterou jí v srpnu poslal současný primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). A jejíž znění Krnáčová tento týden krátce před volbami zveřejnila: "Myslíte, že byste si našla čas na setkání? Myslím, že by nám mohlo být vzájemně prospěšné." 

Hudečka tento krok rozlítil. Krnáčovou přirovnal ke Kristýně Kočí z VV. Čočku za svou zprávu však dostal i při superdebatě. "Vy asi chcete vytvořit koalici s ANO...," udělal si jasný závěr moderátor Moravec. "Mě zajímalo, s čím jde ANO do voleb," vysvětloval Hudeček. "Paní Krnáčovou jsem nikdy zkrátka neviděl," dodal. Považoval prý za běžnou věc, džentlmensky se sejít... 

"Mě to připadne úplně pod úroveň to řešit, to zveřejnění považuji za ještě horší věc," hájil se Hudeček ve studiu. "Je smutné, když mladý nezkušený kluk dostává takovou průpravu od lidí jako Kalousek," navezla se do něj na Twitteru Krnáčová.

Řešili i zdemolovanou vilu na Břevnově

I na Krnáčovou si však Moravec posvítil. Připomněl problémy ANO s volebním programem, který hnutí opomnělo zveřejnit na webu. A stal ose terčem posměchu, že vlastně žádný nemá. Krnáčová se za opomenutí kála. Moderátor zmínil i problémy s lídryní ANO na Praze 6 Patricii Pražákovou, která místo rekonstrukce nechala zbourat vilu na Břevnově a hrozí jí za to pokuta. Krnáčová ji však označila za "velmi kvalifikovanou kandidátku".

Koho pozvali do superdebaty?

Účastníky superdebaty byli přitom vedle primátora Hudečka a současné náměstkyně ministra vnitra Krnáčové exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), šéf Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD), bývalý Klausův poradce Jiří Payne (Svobodní), "rudá" poslankyně Marta Semelová (KSČM), Pirát Jakub Michálek a přírodovědec a VŠ učitel Petr Štěpánek z Trojkoalice KDU-ČSL, Zelení a Starostové.

Debata však v jejich podání byla místy pořádná nuda. Vše odstartovala již otázka bezdomovectví. "Koncepce nefunguje, v této době máme v Praze 4,5 tisíce bezdomovců," upozornil Ludvík (ČSSD), který varoval před nárůstem až na 13 tisíc bezdomovců. "Bezdomovectví do roku 2011 v podstatě nikdo moc neřešil. Mimo nápad pana Janečka (ODS), který je chtěl vyvážet busy za město... Janeček (OSD) je chtěl vyvézt, Ludvík (ČSSD) je chce vyhnat. Moc jsme si nepomohli," kontroval na Twitteru Hudeček. Průlomový nápad však žádný.

 

Terčem i Semelová

"Naloženo " dostala i komunistka Marta Semelová. Exprimátor Svoboda na Twitteru během doby, kdy Moravec propíral první čtyřku kandidátů, poznamenal: "Když mluví Marta Semelová, vybavuje se mi mé dětství a znárodňování. Jakoby se zastavil čas." Šarvátek však bylo více. Pirát Michálek se pustil do kandidáta Trojkoalice. "Zelený zas jedou písničku ´zrušíme poslední hernu´ a ´zavedeme sluníčkový stát´. Stejně jako se to povedlo s drogami a prostitucí," napsal Michálek.

Debatovalo se třeba o nedostatku policistů, rozklikávacím rozpočtu i MHD a zpropadené Opencard. Podle Piráta Michálka by byly nejlepší papírové kupony. "To by je nesměl tisknout Ivo Rittig," glosoval jeho nápad Moravec s připomínkou kauzy údajně předraženého tisku jízdenek pro DPP Praha, ve které figuruje lobbistovo jméno.

 

Fotogalerie
14 fotografií