Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

25 zajímavých kandidátů i exotů! Burpsík, Jurinová se Železným, trenér Sáblíkové i pasáček koz chtějí do Senátu

/
  • V letošních senátních volbách se představí řada kandidátů. Někteří známí, jiní poněkud "exotičtí" - zleva aktivista Penc, trenér Martiny Sáblíkové Novák, exministr Bursík či moderátorka Jurinová
    4. října 2014 ● 05:00

    Kdo by nechtěl do Senátu, základní plat 56 tisíc hrubého plus náhrady není k zahození. To si patrně řekla i řada kandidátů, kteří se budou o hlasy voličů ucházet v 1. kole volby. Na kandidátkách jednotlivých stran přitom najdeme i řadu známých tváří. Ale někdy také pěkné exoty!

  • 1.

    Pozor, Burpsík i zpívající právník!

    Dělal ministra životního prostředí za vlády Tošovkého i Topolánkovy party. Stal se i ministrem školství. Nyní kdysi zelený Martin Bursík vyběhl se štěkotem z LESa a na kandidátce TOP 09 se chce prosadit u voličů na Praze 1. Proč se štěkotem? Bursíkův návrat provází kampaň Burpsík - hlídací pes ekologie a lidských práv. "Když sleduji nástup generace nových politiků, o kterých nic nevíme a kteří se navíc dušují, že politiky vůbec nejsou, nezbývá mi než se k tomu postavit s humorem. Věřím, že Martin Burpsík odlehčí poněkud nudnou kampaň a pomůže lidem se zasmát a uvolnit,“ vysvětluje Bursík na stránkách Topky. Ta mimochodem sáhla i po dalším zajímavém jménu. V Pelhřimově podpořila snahu Iva Jahelky, zpívajícího právníka.

    2106045:full:true:true

  • 2.

    Trenéři Sáblíkové i brněnských basketbalistek

    "Už je mi docela dost roků a připadá mi spousta věcí divná. Připadá mi divné rozdělování peněz na sport. Připadá mi divné, že sport, který je ze zimních sportů prakticky nejúspěšnější, přichází zkrátka," zdůvodňoval trenér rychlobruslení  Petr Novák, proč se rozhodl kandidovat. Muž, který stojí za úspěchy ledové královny Martiny Sáblíkové, chce lobbovat za více peněz pro sportovce. Podobné myšlenky je možné očekávat i od dalších jmen, spjatých se sportovní branží. V Brně-městě kandiduje basketbalový trenér Jan Bobrovský (ODS), v České Lípě Libor Kleibl (Hnutí Pro Sport a Zdraví), ředitel prvoligového fotbalového mužstva FC Slovan Liberec.

    Trenér rychlobruslařek Petr Novák s Karolínou Erbanovou a Martinou Sáblíkovou
    Autor: Foto Blesk - Jaroslav Legner

  • 3.

    DJ, exmoderátorka Novy i exředitel Železný

    Při pohledu na některé známé tváře však spíše zakroutíte hlavou. Poněkud zvláštním úkazem je na české politické scéně hnutí Republika pánů Otto Chaloupky a Michaela Babáka. S véčkařskými exposlanci do senátních voleb táhnou i známý DJ Uwa a bývalá moderátorka televizních zpráv na Nově Eva Jurinová. Ta se ne a ne do vrcholné politiky prosadit... Zajímavostí pak také je, že do Senátu kandiduje i její někdejší nadřízený - bývalý "volejte řediteli" Vladimír Železný, který se zkouší prosadit pro změnu v triku Nezávislých demokratů na Znojemsku.

    Uwe Vaník alias DJ Uwa s Ivanem Jonákem.
    Autor: Foto Blesk - David Malích, Pavel Machan

  • 4.

    Ministři na tahu

    Bydlí v Přerově, tak tam také kandiduje. Ministr dopravy Antonín Prachař z ANO však není jediným členem Sobotkovy vlády, který vyráží do senátní vřavy. Dalšími jsou sociální demokraté Marcel Chládek (Louny) a Jiří Dienstbier (Kladno). ČSSD však má i další v politice již etablovaná želízka v ohni - samotného šéfa Senátu Milana Štěcha, který se v Pelhřimově bude snažit o prodloužení své kariéry senátního dinosaura. V Horní komoře Parlamentu je již 18 let. Senátorkou by pak dále chtěla být i jeho stranická kolegyně Alena Gajdůšková (Zlín).

    Hned trojice ministrů Sobotkova kabinetu se aktivně zúčastní senátních voleb
    Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák

  • 5.

    Janáčková v negližé, Pošvářová s tetováními

    Pánové mají převahu, dam není v boji o Senát mnoho. ANO vsadilo na sexuoložku Lauru Janáčkovou, ale tenhle výběr zatím budí spíše rozpaky. Kandidátka na Praze 1 se rozhodla zaujmout lechtivým tématem - jak je jejímu oboru vlastní. Na billboardu se objevila pouze v negližé, po vzoru hlavní postavy seriálového Sexu ve městě Carrie Bradshaw...

     

    To Miloslava Pošvářová, známá kritička kvality silnic a dálnic v Česku, také platí za svéráznou ženu. Na jedné z nedávných tiskovek zaujala pro změnu svými dračími tetováními - na těle má tahle společná kandidátka Strany zelených a Pirátů modrého a červeného draka. "Chtěla jsem se nechat potetovat už asi dvacet let a celou dobu jsem přemýšlela, jaký obraz by to měl být," vysvětlila Pošvářová v Lidových novinách o originálním tetování, za kterým stojí akademický malíř Zdeněk Stropek.

    Kandidátka ANO a sexuoložka Janáčková se na billboardu odhalila
    Autor: Foto Blesk - Dan Černovský

    Miloslava Pošvářová na tiskové konferenci ukázala svá dračí tetování
    Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 6.

    Právníci, lékaři, archeolog... a šovinista

    I když tetování na rozdíl od Pošvářové nemají, také je úplně nepřehlédnete. V řadách kandidátů tihle pánové zaujali tím, že si již stačili vybudovat jistá jména a renomé ve svých oborech. Nejde o nějaké exoty, ale odborníky. Václavové Hampl a Láska jsou společnými kandidáty KDU-ČSL a Zelených. První z nich dlouhá léta vedl Karlovu univerzitu z pozice rektora. Václav Láska je pak advokát, který působil pro změnu v Transparency International.

     

    Po právníkovi sáhl i Úsvit, za který kandiduje Karol Hrádela. Senátorem by se však chtěli stát i lidé z různých dalších oborů. Zdeněk Schwarz (ODS, Praha 1) je lékařem a především ředitelem Zdravotnické záchranné služby hlavního města. Luděk Galuška pak historikem a archeologem, který při nedávné návštěvě prezidenta Zemana provedl hlavu státu po archeoskanzenu Modrá na Zlínsku. A Ivo Valenta? Kdo by neznal českého podnikatele a majitele společnosti Synot. Jako nestraník kandiduje v Uherském Hradišti.

     

    Pramalé šance na úspěch má pak spisovatel, biochemik a autor kontroverzních knih, kritizujících feminismus - Josef Hausmann, autor knihy Základy mužského šovinismu. V senátních volbách to zkoušel již v říjnu 2012 jako nezávislý, nyní to zkusí za kontroverzní uskupení "Ne Bruselu".

    Václav Hampl ještě jako rektor Univerzity Karlovy (spolu s tehdejší první dámou Livií Klausovou)
    Autor: ČTK

    Zdeněk Schwarz, šéf pražské záchranky, by také rád do Senátu
    Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský

    Archeolog Luděk Galuška (vlevo) seznámil prezidenta Zemana s historií paláce
    Autor: Slávka Červená

  • 7.

    Zámecký pán i pasáček koz

    Oba spadají do kategorie volebních "exotů", příliš společného však nemají. I když... Alessandro Alagia z Vize 2014 je podnikatel, pocházející z italského Milána, který však již dvacet let žije na Slovácku. Dělal pouličního prodavače, elektrikáře i zedníka a jak prozrazuje ve svém medailonku, má dvě dcery, Dominique (9) a Nicole (15). Je to však také zámecký pán! V roce 2007 koupil zchátralý zámek v Ořechově a udělal si z něj své rodinné sídlo.

     

    Vedle elegána s italskými kořeny a zásobou obleků, košil a kravat, pak Stanislav Penc působí jako naprostý mimoň. On už ten název hnutí - Kozí iniciativa... Penc se představuje jako "veřejně aktivní občan, pasáček koz a oslů, zedník a zahradník". Jde o aktivistu, který za komunistů spoluzakládal Mírový klub Johna Lennona. Stál však i u zrodu Občanského fóra. A jako ekologický zemědělec u zrodu Spolku přátel koz. Poprvé kandidoval za Zelené do Sněmovny v roce 2006. Podobných svérázů se však o Senát letos uchází více.

    Alessandro Alegia, kandidát do Senátu: Co by to bylo za Itala bez Fiata. Vpravo při posezení s expremiérem Fischerem
    Autor: Facebook

    Ekologický aktivista Stanislav Penc na kozí farmě Milkovice
    Autor: Archiv Blesku

  • 8.

    Tvůrce slušovického zázraku

    Se zemědělství má bohaté zkušenosti i František Čuba. zasloužilý agronom, který stojí za slušovickým zázrakem. Dělal totiž předsedu JZD Slušovice. Blízko však má i k prezidentu Miloši Zemanovi, je jeho poradcem pro oblast zemědělství a hospodářství. Slušovické JZD vedl v letech 1963 až 1990. A udělal z něj gigant s miliardovým obratem. Od roku 1956 byl v KSČ, za své členství v něm se prý nestydí. Kandiduje ve Zlíně za SPO, tedy za bývalé Zemanovce.

    František Čuba, tvůrdce slušovického zázraku, dělá poradce prezidentu Zemanovi
    Autor: Archiv Blesku, ČTK

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 50

salto: Taky bych se tam dal uložit

(06. 10. 2014 13:41)

rumovapalice: pozor na ódeesáka Schwarce ředitele pražské záchranky, je to arogantní vejtaha který neumí jednat s lidmi, nemá žádné výsledky a jeho mančaft vozí po pražských nemocnicích lidi tak dlouho dokuď nezhebnou, protože on pan řiditel neumí zařídit jejich přijetí, takže lidi bděte, z toho dobrý senátor nebude ani omylem

(05. 10. 2014 19:33)

komin: tragikomicky zlojed bursik zase potrebuje trafiku - stale dokola

(04. 10. 2014 20:09)

vagen: hochstapler Bursik by mel po jeho solarnim megatunelu zalezt a neukazovat se na verejnosti,proc tenhle prevlekac kabatu jeste nesedi za vsechny jeho podvody......

(04. 10. 2014 20:05)

prdyvrdy: u nás to máme ještě lepší, když do komunálek sháněli na listinu lidi, vzali každýho kdo se nevzpouzel, takže největší lempl celé vsi pravičácký blbec a zlodějíček jde za KSČ, lidi se do komunální politiky jen tak nehrnou, aby byli do počtu, takže ostuuuudaaa

(04. 10. 2014 13:52)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy