Paní Řezáčová vlastní prostřední z řady domů na Ořechovce. Je tam jednou z nejstarších obyvatel a se sousedy dobře vychází. To, že krajní vila, která je přímo napojená na její dům střídá majitele, věděla. Nevěděla jen to, že přijde domů z města a půl sousední vily bude pryč. „Odešla jsem ve 13.45, mezi třetí a půl čtvrtou jsem se vrátila a půlka domu zmizela,“ vysvětluje.

Práce neskočily. „Barák se mi chvěl v základech. Řekli mi, že mi nechají dva metry v předu i vzadu ještě mou zeď a nic. Teď mám strach, budu si muset objednat statika,“ dodává.

Vila byla srovnána se zemí bez povolení! „Ptala jsem se zástupce majitele vily, co to tady děláte. On řekl, že mají prohlášení od statika, že se to musí okamžitě strhnout a teprve pak půjde na úřad pro povolení. V tu chvíli jsem zmoudřela, že je to nelegální!,“ řekla Blesku Jana Řezáčová.

Pořád se to vyplatí!

Zbourání vily nebude mít její majitel rozhodně zadarmo rozčiluje se Praha 6 a pražský magistrát! „Stavební úřad Prahy 6 může ze zákona uložit pokutu, až půl milionu korun,“ řekl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Majitele vily nezachrání ani to, že 29. září na podatelnu městské části Prahy 6 zanesl posudek od statika a znalců, že dům není možné dále udržet. Další pokuta majiteli hrozí od magistrátu. A to, až dva miliony!

„Vila je v památkové zóně. Z tohoto hlediska zahájíme řízení s majitelem,“ sdělil Blesku ředitel odboru památkové péče Jiří Skalický. Vzhledem k ceně nemovitosti je výše pokuty, která majiteli hrozí, opravdu úsměvná.

Fotogalerie
10 fotografií