Těžko říct, zda to byl úmysl, nebo skutečně došlo k rozsáhlému poškození památkové vily, jejíž majitelkou je návrhářka Blanka Matragi. „Na stávající dům spadla prostě jedle, dům se zbořil a my jsme se o tom dozvěděli až pozdě, když jsme se už nemohli bránit,“ vysvětlila návrhářka situaci v pořadu ČT 168 hodin. Podle všeho jedle poškodila vilu natolik, že stavební firma, která měla původně povolení jen na stavební úpravy na domě, stavbu srovnala se zemí. Paradoxně k tomu nepotřebovali povolení samotné majitelky ani památkářů.

Ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu se však domnívá, že mohlo jít o úmysl. „Pokud se podíváte na fotky, tak prostor kolem té jedle byl nějakým způsobem odtěžen. Nemůžu spekulovat, ale v podstatě se tak stalo. To co můžu říct je, že ten dům byl zdemolován už v té době, kdy ten strom na něj spadl,“ uvedl Jiří Skalický.

S demolicí domu v památkové oblasti nesouhlasí ani sousedi návrhářky, kteří si o tom myslí své. „Blanka Matragi je památkový barbar,“ napsal sprejem někdo na vrata Matragi. Ta se k tomu bohužel nevyjádřila.

Za nepovolenou demolici vily dostala návrhářka pokutu ve výši 150 000 Kč od stavebního úřadu Prahy 6. Stejnou částkou úřad pokutoval i dodavatelskou firmu, která dům zbourala. Matragi navíc obdržela pokutu na dalších 150 000 Kč od památkářů, ovšem v tomto případě se obrátila na ministerstvo kultury, které tuto pokutu anulovalo. Podle mluvčí z důvodu nedostatku důkazů o tom, že by Matragi o demolici vily věděla. V té době byla totiž v zahraničí.

Podivné na celé věci je, že i přesto, že návrhářka tvrdí, že o zbourání domu nevěděla, stavební firmu nehodlá žalovat. Faktem je, že stávající vila nebyla pro Matragi tou pravou ořechovou a nyní už na pozemku chce vystavit nový dům. Tentokrát hodlá postavit dům svých snů. „Já jako výtvarnice, která vystudovala tradicionalismus Ořechovky, já znám historii možná víc než všichni lidi v republice, jsem s velkým respektem k tomu, k té rekonstrukci, přistupovala a tam bude stát dům, který bude opravdu hoden Ořechovky,“ prozradila návrhářka s tím, že chce budovat něco, co bude jednou zapsáno v budoucnosti historie.