Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus odvolil v senátních volbách: Asi dal přednost Filipiové

Prezident republiky Václav Klaus odevzdal 19. října v Základní umělecké škole Klapkova v pražských Kobylisích svůj hlas ve druhém kole voleb do Senátu.
Prezident republiky Václav Klaus odevzdal 19. října v Základní umělecké škole Klapkova v pražských Kobylisích svůj hlas ve druhém kole voleb do Senátu.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
19. října 2012
19:00

Prezident Václav Klaus dnes naznačil, že v senátních volbách v Praze 8 volil současnou senátorku Danielu Filipiovou z ODS. Novinářům řekl, že pro něj jako zakladatele ODS byla volba mezi Filipiovou a místopředsedou KSČM Jiřím Dolejšem lehká.

Klaus přišel do základní školy Klapkova volit hned v úvodu druhého kola voleb do horní komory. "Já si myslím, že volby jsou intimní věcí, ale v tomto poměrně jednoduchém případě myslím, že každý ví, že já jsem zakládal ODS a že jsem byl hlavním tahounem toho, abychom se zbavili zejména v ekonomické oblasti komunismu, komunistického dědictví, takže myslím, že se docela dá odhadnout, koho jsem volil," řekl prezident.

Klaus byl zakladatelem ODS a když opustil křeslo šéfa, stal se čestným předsedou. Po neshodách ale z ODS odešel. U občanských demokratů nyní znějí i hlasy, že by se Klaus měl do strany vrátit, alespoň jako čestný předseda.

Zatímco prezident si z dvojice kandidátů mohl vybrat členku své mateřské strany, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) dnes takovou možnost neměl. Ve druhém kole mu v obvodě České Budějovice zbyli k výběru dva pravicoví kandidáti - bývalý hejtman Jan Zahradník (ODS) a ředitel divadla Jiří Šesták (STAN).

"Podpořil jsem jednoho z kandidátů, nevhodil prázdnou obálku. Řídím se heslem, které doporučuji voličům: choďte volit, alespoň podle principu menšího zla, když se vám stane, že váš favorit v prvním kole vypadl. Jeden z nich stejně bude zvolen," řekl ČTK Štěch. Šéf krajské ČSSD Jiří Zimola přitom avizoval, že ČSSD ve druhém kole nepodpoří nikoho.

Štěch vhodil lístek do urny vpodvečer v místě bydliště v místní části Lišova - Horní Slověnici u Českých Budějovic. Komise z Hůrky tam s urnou zajela, stejně jako do Miletína. Obvod, ve kterém byl Štěch zvolen, začíná až deset kilometrů od vesnice.

husqarnowicz ( 21. října 2012 08:29 )

" Dali jsme si schůzku někde u Filipy. Oni tihle vznešení pánové jsou většinou buz.eranti." pravil Švejk svým kamarádům poté, co ho rozzuřený poručík Dub vyzval výrokem "sejdeme se u Filippi".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa