Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Posílá Babiš lidem dezinformace? Mail od hnutí ANO je plný lží, bouří Jurečka

Autor: for, vja - 
11. ledna 2023
15:59

Pozdvižení na sociálních sítích vzbudil newsletter, který se v posledních dnech objevil v e-mailových schránkách voličů hnutí ANO. Nejhlasitěji se k jeho obsahu vyjádřil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který jej označil za lživý. Andrej Babiš a jeho hnutí podle něj prostřednictvím zprávy „dělají z lidí hlupáky“.

Mimo novoročního přání e-mail varuje před údajným „brutálním utahováním opasků“, které má po prezidentských volbách chystat současná vláda.  „Zvyšování daní. Snižování penzí. Zvyšování odchodu věku do důchodu. Snižování rodičovské. Zvyšování DPH. Omezování sociálních dávek. Zdravotní péče pro bohaté. Zavedení školného. Zrušení stavebního spoření. Omezování svobody slova. Vláda Petra Fialy ztrácí jakékoliv zábrany,“ stojí ve zprávě.

Jurečka běsnil na twitteru: „Dělá z lidí hlupáky“

Reakce koaličních politiků na zmíněný e-mail na sebe nenechala dlouho čekat. Negativně se o něm na twitteru vyjádřil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Bojovat čestně chce kuráž, bohužel ne všichni ji mají. Asi proto posílá Andrej Babiš voličům e-mail plný lží. Není veřejným tajemstvím, že Babiš je soudem uznaný lhář a nejen to. Omezovat svobodu slova nikdo nechce, nebudeme ale přihlížet tomu, když někdo dělá z lidí hlupáky,“ odsoudil taktiku hnutí ANO.

Obsah e-mailu se pak rozhodl uvést na pravou míru a vyvrátit podle něj lživá tvrzení. „Že se chystáme snížit penze? To je ale blbost! Důchody jsou ze zákona pravidelně valorizovány!! Jen za minulý rok jsme je zvýšili v průměru o 2 500 korun a letos od ledna znovu o asi 890 korun,“ upozornil rozhořčeně.

Veřejnost se podle Jurečkových slov nemusí bát ani zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu. To prý pro současnou předdůchodovou generaci rozhodně nehrozí. „Časem to ale bude aktuální, ať chceme nebo ne, a počítalo se s tím už v době, kdy byl věk odchodu do důchodu zákonem zastropován. Tedy v době, kdy byl Andrej Babiš ve vládě,“ uvedl.

Snižování rodičovského příspěvku rovnou odmítl s tím, že rozhodně není v plánu. „Rodiny pro mě vždycky byly prioritou. Naopak chci vést debatu o tom, jak více podpořit rodiče malých dětí a rodičovský příspěvek navýšit,“ upřesnil tvrzení.

Zmínka o omezování sociálních dávek podle Jurečky rovněž není založena na pravdě. Vláda prý dokonce postupuje zcela opačně. „Od ledna narostl přídavek na dítě, příspěvky pro pěstouny, příspěvek na bydlení. A pomoc státu děláme řadou kroků dostupnější. Digitalizujeme a posilujeme úřady práce, aby se k lidem pomoc dostala včas,“ rozporoval ministr.

Mluvčí ANO: Jde o běžný newsletter s dotazníkem

Ke kontroverznímu e-mailu se pro Blesk vyjádřil mluvčí hnutí ANO Martin Vodička. Podle něj se rozhodně nejedná o řetězový e-mail, jak se údajně chybně uvádí. „Je to náš běžný newsletter s dotazníkem, který posíláme lidem, kteří souhlasili, že nám budou odpovídat na otázky a tím nám pomáhat.“

Podle Vodičky newsletter obdrželo již několik desítek tisíc lidí. Zároveň popřel, že by informace v něm byly jakkoliv lživé. „Aktuálně je jich 45.913 a v mailu je žádáme o vyplnění dotazníku týkajícího se aktuální situace v zemi. V textu v e-mailu jsou fakta, která sama vláda deklarovala nebo k nim na základě svých kroků směřuje. Například pány Jurečkou a Stanjurou v posledních dnech avizované zvyšování daní. Těší nás, že si pan Jurečka mail přečetl a doufáme, že na základě toho k některým chystaným krokům následně vláda nepřistoupí,“ sdělil Vodička Blesku.

Video  Expert o Babišově soudu: Uječenost, ukřivděnost i zbytečné protahování. Rozsudek byl překvapením  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Babišova Inflace ( 12. ledna 2023 14:48 )

Srab, který se vyhýbá problémům a v tichosti vykrádá dotace má být prezidentem?

hahans ( 12. ledna 2023 04:13 )

Kdo by se také zahazoval se zrádcem a korupčnicí ?

hahans ( 12. ledna 2023 04:11 )

On se najde někdo, kdo Jurečkovi ještě věří ?

Uživatel_5512061 ( 11. ledna 2023 23:26 )

Manželka ministra čerpá dotace na podnikání, které na ni manžel před vstupem do vrcholné politiky přepsal.
To je k popukání, bohužel trochu smutnému.
Ale vše v pořádku, to samozřejmě není účelovka.

Uživatel_5512061 ( 11. ledna 2023 23:23 )

Pravda, prý čerpá manželka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa