Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hlas pro Habsburky i leták v den voleb? Soud smetl část stížností jako ukvapenou

Autor: ČTK, nkov - 
2. února 2018
17:35

Část stížností na prezidentské volby, ve kterých Miloš Zeman ve 2. kole porazil Jiřího Drahoše, už nyní Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl. A to hlavně pro jejich předčasné podání, ukázala databáze soudu. Sedmidenní lhůta pro podávání stížností začala plynout 31. ledna a skončí 6. února. Soud jich zatím eviduje asi dvě desítky, dosud odmítl pětici.

Soud pro předčasné podání odmítl například stížnost voličky z Velvar na Kladensku, která dala podnět na prověření ovlivnění průběhu voleb údajně ze strany tamního starosty. Stížnost doručila už 30. ledna.

Ještě o tři dny dříve doručil svoji stížnost soudu volič z Prahy, navrhoval vyslovit neplatnost části voleb bez bližšího odůvodnění. I jeho návrh soud odmítl pro předčasné doručení.

Mezi předčasně podanými stížnostmi byl i podnět voliče, který podle svých slov vhodil při prezidentských volbách do urny lístek pro Karla Habsburského. Komise v jeho okrsku ale neeviduje žádný neplatný hlas. Domáhal se přepočítání hlasů nebo zopakování hlasování v okrsku. Jeho stížnost soud odmítl už dříve.

NSS odmítl rovněž podání voličky, která si stěžovala, že první den druhého kola voleb měla v poštovní schránce volební leták jednoho z kandidátů. Domnívá se, že do schránek by letáky žádného z kandidátů v den voleb být vhazovány neměly.

NSS její stížnost mimo jiné odmítl proto, že svůj návrh nadepsala jako stížnost na porušení volebního zákona, přičemž nelze podat jiný návrh než návrh na neplatnost volby prezidenta.

Aktivista brojí proti stejným podpisům u kandidátů

NSS dopředu nezveřejňuje obsah ani pisatele stížností. Na soud se s určitostí obrátil například justiční aktivista Tomáš Pecina, jenž svůj návrh na zopakování voleb zpřístupnil na blogu. Pecina poukazuje na to, že ministerstvo vnitra umožnilo registraci prezidentských kandidátů s vícenásobnými podpisy zákonodárců. NSS je z voleb nevyřadil, přestože právní názor vnitra zkritizoval.

Pisatelce stížnosti Terezii Holovské, nezaregistrované kandidátce na post hlavy státu, tehdy totiž soud nepřiznal právo zpochybnit registraci jiných kandidátů, když se zároveň nedomáhala registrace vlastní. Už před volbami avizovala podání nové stížnosti kvůli vícenásobným podpisům i sama Holovská.

Volby vyhrál Miloš Zeman, v druhém kole porazil Jiřího Drahoše. Pochybnosti o vícenásobných podpisech se týkaly Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka.

Data pro 2. kolo voleb ještě nejsou k dispozici

Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

50 %
0 %
0 hlasů
0 %
0 hlasů

Výsledek voleb byl ve Sbírce zákonů oficiálně vyhlášen v úterý 30. ledna. Sedmidenní lhůta začala plynout 31. ledna, skončí v úterý 6. února v 16:00. Nejvyšší správní soud pak musí rozhodnout do 15 dnů.

Před pěti lety NSS dostal 109 stížností. Žádné nevyhověl, přestože v kampani našel přinejmenším tři protizákonnosti. Ty ale podle soudců nemohly ovlivnit celkový výsledek voleb. Volební stížnost může podat každý volič, kandidát nebo jeho navrhovatel.

Video  Poražený Drahoš: „Bylo to těsné, nezvítězil jsem, ale nejsem poražen“.  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 3. února 2018 20:43 )

Česká lékařka pracující v Německu varuje svět! https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fsvobodnenoviny.eu%2Fceska-lekarka-pracujici-v-ne mecku-varuje-svet%2F&h=ATN1uplVAzZejoiCyxwEqJRSLLFIwyIU0fDEP3A5dOu0ZUMKzjsM1G4vqAmDzBAei5y-ifZi3 O2Hr8RbP-3Mozl79Gwk2c3SCKzHwfeIxEe5VFc-QFvIRDj8laQoh75vCyqdoSdPrjyLxIJYiqELYpHkV4cugRZi2hz40zA3L9Oe8 pY2vY6GsRYRqUDDMYDAHWKcQfF6pwizoqDYziNtv08heLHCOR_s7vEYiNWY-z2joGB5tbxPH5mFzSX8EjvJwmrI9s3XUZDnC7Nsg q2e9g

luisina ( 3. února 2018 05:36 )

Dokonalé hodnocení vysoce vzdělaného člověka.

luisina ( 3. února 2018 05:34 )

Máš představu jak by měl vypadat příspěvek aby bylo poznat že to píše chytrý člověk?

buban ( 2. února 2018 20:05 )

No,prezident Zeman by ČSSD pomohl tím,že by na tom únorovém sjezdu dokázal vykopat Sobotku,Zaorálka a další korytáře.Což nejspíš neudělá-i když?Každopádně ČSSD potřebuje omladit,vyházet ty profláklé ksichty-zda to Zeman zvládne,toť otázka.

flora ( 2. února 2018 19:18 )

Nejlepší je ten volič z Prahy , který navrhoval vyslovit neplatnost části voleb bez bližšího odůvodnění Ta dáma co se jí nelíbí že v den voleb našla leták ve schránce mu ale šlape na paty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa