Pohádka dokázala vydělat v kinech na tržbách zhruba 130 milionů korun. Nikdo v takový úspěch během natáčení ani těsně po dokončení filmu nevěřil. A patřil mezi ně i samotný režisér. „Přiznám se, že bych se bál vložit svoje prostředky do filmu. Takový kaskadér nejsem, protože vím, kolik to stojí, a vím, kolik může film vydělat. Málokterý český film se skutečně zaplatí jako Anděl Páně 2,“ svěřil Strach, který během natáčení bojoval s každou korunou rozpočtu.

Dražší dvojka

A to i v případě, že byl oproti Andělu Páně navýšený. „Jednička se natočila s rozpočtem kolem 25 milionů korun a dvojka lehce přesáhla 30 milionů. Přesně ta čísla neznám, protože jsem toho filmu pouhým režisérem, nikoli producentem, takže nevidím do všech položek. Nicméně byl to standardní rozpočet běžného českého filmu,“ přiznal režisér v jednom z rozhovorů.

Vyráběli sníh

Na rozpočtu se ve velkém podepsala hlavně výprava pohádky. Speciálně pro ni bylo vytvořeno 30 nových dekorací. Tou nejdražší bylo náměstí s tržištěm a obchody na hradě v Ledči nad Sázavou. Jeho výroba trvala tři měsíce včetně ateliérových staveb. A utrácelo se i za sníh. Protože v zimě na přelomu roku 2015 a 2016 ho byl nedostatek, museli si filmaři vyrábět svůj vlastní do doby, než v únoru napadl na Šumavě a natáčení mohlo pokračovat na přírodním sněhu. Na dosněžení se nakonec spotřebovalo 250 velkých pytlů sněhu vyrobeného z papírové drti.

Jablka za dvacet

Hledání ztraceného jablka poznání andělem Petronelem neboli Ivanem Trojanem (55) a čertem Uriášem v podání Jiřího Dvořáka (52) byla také pěkně drahá záležitost. Během natáčení muselo být totiž použito 750 kilogramů jablek odrůdy Pink Lady, u které se cena za kilogram pohybuje okolo třiceti korun. Celkem tedy vyšla na částku kolem 22 000 Kč.

VIDEO: Vica Kerekes: Natáčení Anděla Páně bylo náročné. Snažila jsem se být statečná.

Video
Video se připravuje ...

Vica Kerekes: Natáčení Anděla Páně bylo náročné. Snažila jsem se být statečná. Igor Březina / BPŽ

Fotogalerie
40 fotografií