Speciálně pro Mezinárodní festival populární hudby Yamaha v Tokiu napsal v roce 1977 Svoboda dnes už legendární Slavíkův hit, který otextoval Zdeněk Borovec (†69). A výprava do země vycházejícího slunce byla tehdy pro oba Karly velkým dobrodružstvím.

Kvůli mlze museli přistát v Leningradu, dnešním Petrohradu. Do Moskvy se dostali až druhý den, a tak japonský boeing dávno odletěl. Museli tedy nastoupit do letadla sovětského. „V tranzitním hotelu jsem měl na pokoji obrovskou skříň z těžkého dubu. Chtěl jsem si do ní uložit šaty, ale pootevřel jsem dveře a celá skříň na mě spadla! Karel mě potom musel vyprostit. Potom jsme rozsvítili a s hrůzou zjistili, že se na nás kutálejí švábi,“ vyprávěl Svoboda.

„Myslím, že kdybychom v tom hotelu spali dva tři dny, skončíme na psychiatrii!“ přizvukoval Gott. Večer se tedy oba pánové šli opít do baru. „Skončili jsme asi se sedmi lahvemi sektu. Velice jsme potom ocenili, že ve čtyři ráno měli na baru k dispozici mléko,“ vyprávěl Svoboda.

A to měli před sebou strastiplný let přes Sibiř, což byla nejkratší cesta do Japonska. „Narvali nás do sovětského letadla, strčili nám do ruky deník Pravda a po celou dobu se o nás staraly snad ty nejtlustší a nejnevlídnější letušky na světě. Přiletěli jsme do Japonska a byli jsme rádi, že jsme živí,“ vzpomínal Gott.

Jdi za štěstím potom Slavík v Tokiu odzpíval v angličtině jako »Go in Search of Happiness« a zabodoval. „Všichni soutěžící také promlouvali k publiku a vzájemně se představovali. Z každého vypadla nějaká ta omšelá fráze, ale Karel? Ten řekl něco částečně japonsky, částečně anglicky a sklidil bouřlivý potlesk! Dodnes jsem se nedozvěděl, co tam vlastně řekl. Jestli mu to někdo vymyslel, nebo si to vymyslel sám a nechal přeložit,“ dával Svoboda k dobrému.

V Tokiu se oba Karlové oddávali i rozkoším, které jim připravily proslulé japonské gejši. Podle hitmakera je masírovaly a laskaly jejich těla, a když se přiblížily k intimním partiím, pohlédly tázavě na svého klienta. Svoboda zavrtěl hlavou a zakřičel odmítavě: „No!“ Gott, kterého od parťáka dělil jen paraván, prý s chutí na nevšední zážitek odpověděl: „Yes!“

Každopádně Gott sklidil největší potlesk ze všech zpěváků a obdržel Cenu za interpretaci. Porota tenkrát vybírala z 1500 písní ze 45 zemí světa a píseň dvou Karlů se dostala do finálové čtyřicítky. Nakonec se písnička Jdi za štěstím stala ústřední melodií pohádky Jak se budí princezny režiséra Václava Vorlíčka (†88) a jedním z největších Slavíkových hitů vůbec.

Na začátku letošního léta Gott natočil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu novou verzi písničky Jdi za štěstím. Poprvé zazněla v den jeho 80. narozenin.

Jak se budí princezny uvidíte 26. 12. ve 20:15 na Nově.

VIDEO: Gott v dokumentu o Svobodovi: Největší hit zvládl za 20 minut!

Video
Video se připravuje ...

Gott v dokumentu o Svobodovi: Největší hit zvládl za 20 minut! Bohemia Motion Pictures

Fotogalerie
41 fotografií