Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poprvé vydalo upozornění na nebezpečí salmonely v krůtím mase v listopadu a nyní je obnovilo. Od listopadu přibylo 52 nových pacientů.

Celkově je nakaženo 216 lidí ve 38 amerických státech. Vůbec první případy se objevily v říjnu a podle CDC v Kalifornii jeden člověk na následky zemřel. V Kanadě mají 22 případů nákazy v provinciích Alberta, Manitoba, Britská Kolumbie a Nový Brunšvik a domnívají se, že to souvisí se situací v USA.

Bakterie byly i v paštikách a mleté směsi

Bakterie salmonely se našly nejenom v syrovém krůtím mase, ale také v paštikách nebo mleté směsi. Nepodařilo se zatím identifikovat zdroj a některé firmy začaly dobrovolně stahovat své produkty z trhu. Patří k nim firma Jennie-O z Minnesoty, která z trhu v pátek odebrala přes 80 tun krůtích produktů a už v listopadu 40 tun.

CDC vyzvalo producenty, aby přestali prodávat výrobky ze syrového masa. Občanům středisko doporučilo, aby konzumovali výhradně řádně pečené maso.

Plněný krocan nebo krůta by neměli na vánočním stole chybět. Uvidíte, že s tímto receptem sklidíte obrovský úspěch.
Autor: profimedia.cz

Průjem, horečka a žaludeční křeče

Salmonelou se může nakazit kdokoli, ale u malých dětí, starých lidí nebo osob se sníženou imunitou může mít nákaza těžký průběh. Symptomy se objevují 12 až 72 hodin po konzumaci nakaženého masa a patří k nim průjem, horečka a žaludeční křeče. U většiny lidí do týdne příznaky odezní. K doporučením vydaným CDC patří mýt si ruce po manipulaci s masem, řádné propečení a v případě zmrazených krůt maso nechat rozmrazit spíš v lednici než v místnosti.