Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poprvé vydalo upozornění na nebezpečí salmonely v krůtím mase v listopadu a nyní je obnovilo. Od listopadu přibylo 52 nových pacientů.
Celkově je nakaženo 216 lidí ve 38 amerických státech. Vůbec první případy se objevily v říjnu a podle CDC v Kalifornii jeden člověk na následky zemřel. V Kanadě mají 22 případů nákazy v provinciích Alberta, Manitoba, Britská Kolumbie a Nový Brunšvik a domnívají se, že to souvisí se situací v USA.
Bakterie byly i v paštikách a mleté směsi
Bakterie salmonely se našly nejenom v syrovém krůtím mase, ale také v paštikách nebo mleté směsi. Nepodařilo se zatím identifikovat zdroj a některé firmy začaly dobrovolně stahovat své produkty z trhu. Patří k nim firma Jennie-O z Minnesoty, která z trhu v pátek odebrala přes 80 tun krůtích produktů a už v listopadu 40 tun.
CDC vyzvalo producenty, aby přestali prodávat výrobky ze syrového masa. Občanům středisko doporučilo, aby konzumovali výhradně řádně pečené maso.
Průjem, horečka a žaludeční křeče
Salmonelou se může nakazit kdokoli, ale u malých dětí, starých lidí nebo osob se sníženou imunitou může mít nákaza těžký průběh. Symptomy se objevují 12 až 72 hodin po konzumaci nakaženého masa a patří k nim průjem, horečka a žaludeční křeče. U většiny lidí do týdne příznaky odezní. K doporučením vydaným CDC patří mýt si ruce po manipulaci s masem, řádné propečení a v případě zmrazených krůt maso nechat rozmrazit spíš v lednici než v místnosti.