„Kvůli očekávané špičce v závěru roku jsme přijali celou řadu opatření. Dosud jsme uzavřeli přes 4000 dohod s brigádníky, zvýšili kapacitu vozového parku o téměř 500 dodávek a několik velkých nákladních aut a zvýšili jsme kapacitu hlavních třídicích uzlů,“ uvedl Knap. Část pronajatých aut nebude jezdit v barvách České pošty.

Pošta letos kvůli urychlení doručování z e-shopů zavedla tzv. předsunutá podání, kdy zásilky přebírá poštovní vůz hned u zákazníka. Službu zavedla u některých velkých obchodníků, kterých je například jen v Praze asi 40.

Další novinkou je možnost vyzvednutí balíku na základě kódu s tím, že jeho vydání není vázáno na adresáta. Službu spustila v říjnu a za jeden měsíc vydala tímto způsobem 380.000 balíků. Průměrná doba vydání balíku u přepážky klesla u 80 procent případů z 12 na pět minut a lépe se rozložila doba, kdy lidé balíky na poštách vyzvedávají.

Počet automatizovaných výdejních míst, tzv. balíkoven, se během podzimu zvýšil o 100 na 170. Dalších 52 výdejních míst s rozšířenou otevírací dobou je v depech.

Nárůst počtu balíkových zásilek před koncem roku souvisí s rostoucí oblibou nakupování v internetových obchodech. Podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci letos tržby e-shopů vzrostou o 15 procent na 133 miliard Kč.

Fotogalerie
31 fotografií