6. červen 2020
Svátek slaví Norbert, zítra Iveta / Slavoj

Řízek z kapra podle Romana Pauluse: S tímhle návodem ho zvládnete od první filety!

/
  • 23. prosince 2018 ● 06:00

    Připravte si dokonalého kapra s šéfkuchařem Alcronu Romanem Paulusem. Podívejte se na návod krok za krokem, jak na to. A na závěr tip na výrobu přepuštěného másla. To je totiž na smažení řízků nejlepší!

  • 1.

    TAKHLE NE!

    U smaženého kapra si určitě neděláme porce do tvaru podkovy. To je to nejhorší, co může být.

  • 2.

    PRVNÍ ZÁŘEZ

    Vezmeme si očištěného vykuchaného kapra. Dáme si rybu zády k sobě, abychom měli dobrý přístup k páteři. Nožem začneme krájet tak, že kopírujeme hlavu, poté vedeme řez podélně rybou těsně u hřbetní ploutve, až se dostaneme k páteři a žebrům.

  • 3.

    FILETOVÁNÍ

    Maso seřízneme ze žeber, aby nám ho tam zůstalo co nejméně, a naopak co nejvíce na filetě. Druhou flletu děláme stejným způsobem, jen je potřeba říct, že to jde o něco hůř. Kostru se zbylým masem můžeme použít na polévku. Nakonec filety začistíme od kostí, ploutví a blanek.

  • 4.

    VYKOŠTĚNÍ

    U kapra není možné všechny kůstky vytahat. Proto si vezmeme filety a krájíme tenké zářezy do svalu, čímž narušíme kůstky a po třech čtyřech zářezech zařízneme i přes kůži, čímž vytvoříme jednu porci. Tímto způsobem nebudou kůstky v mase po usmažení při jídle vadit.

     

    Nutno říct, že jakmile stáhneme kůži z filetu, nemůžeme použít metodu na odstranění kůstek, protože by nám porce nedržely v celku. 

  • 5.

    OBALÍME, USMAŽÍME...

    Poté si už klasicky v trojobalu každou porci obalíme a smažíme v přepuštěném másle stejně jako řízek.

    Bez kapra si vánoce nelze představit.

  • 6.

    JAK NA PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO?

    Vezmeme si kostku čerstvého másla a nakrájíme na kostky. Vždycky je lepší udělat ho víc a uchovávat si ho v lednici.

     

    ● Dáme kostky do hrnce, rozpustíme na mírném plameni a necháme probublávat, přičemž postupně odebíráme pěnu. Důležité je, aby se nám nepřipálilo.

     

    ● Zhruba po 20 minutách až půl hodině se krásně přepustí. Máslo se skládá zhruba z 80 % tuku a my takto vyváříme vodu a syrovátku, která v másle je.

     

    ● Nakonec přepuštěné máslo přes plátýnko přecedíme, aby v něm nezůstaly škvarky.

     

    TIP: Je dobré do přepuštěného másla při smažení přidat trochu oleje, tím se naředí a nebude se tak rychle přepalovat.

    Přepuštěné máslo ghí

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

babrle: Já smažím na sádle

(23. 12. 2018 16:44)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy