17. červen 2019
Svátek slaví Adolf, zítra Milan

Řízek z kapra podle Romana Pauluse: S tímhle návodem ho zvládnete od první filety!

/
  • 23. prosince 2018 ● 06:00
     

    Připravte si dokonalého kapra s šéfkuchařem Alcronu Romanem Paulusem. Podívejte se na návod krok za krokem, jak na to. A na závěr tip na výrobu přepuštěného másla. To je totiž na smažení řízků nejlepší!

  • 1.

    TAKHLE NE!

    U smaženého kapra si určitě neděláme porce do tvaru podkovy. To je to nejhorší, co může být.

  • 2.

    PRVNÍ ZÁŘEZ

    Vezmeme si očištěného vykuchaného kapra. Dáme si rybu zády k sobě, abychom měli dobrý přístup k páteři. Nožem začneme krájet tak, že kopírujeme hlavu, poté vedeme řez podélně rybou těsně u hřbetní ploutve, až se dostaneme k páteři a žebrům.

  • 3.

    FILETOVÁNÍ

    Maso seřízneme ze žeber, aby nám ho tam zůstalo co nejméně, a naopak co nejvíce na filetě. Druhou flletu děláme stejným způsobem, jen je potřeba říct, že to jde o něco hůř. Kostru se zbylým masem můžeme použít na polévku. Nakonec filety začistíme od kostí, ploutví a blanek.

  • 4.

    VYKOŠTĚNÍ

    U kapra není možné všechny kůstky vytahat. Proto si vezmeme filety a krájíme tenké zářezy do svalu, čímž narušíme kůstky a po třech čtyřech zářezech zařízneme i přes kůži, čímž vytvoříme jednu porci. Tímto způsobem nebudou kůstky v mase po usmažení při jídle vadit.

     

    Nutno říct, že jakmile stáhneme kůži z filetu, nemůžeme použít metodu na odstranění kůstek, protože by nám porce nedržely v celku. 

  • 5.

    OBALÍME, USMAŽÍME...

    Poté si už klasicky v trojobalu každou porci obalíme a smažíme v přepuštěném másle stejně jako řízek.

    Bez kapra si vánoce nelze představit.

  • 6.

    JAK NA PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO?

    Vezmeme si kostku čerstvého másla a nakrájíme na kostky. Vždycky je lepší udělat ho víc a uchovávat si ho v lednici.

     

    ● Dáme kostky do hrnce, rozpustíme na mírném plameni a necháme probublávat, přičemž postupně odebíráme pěnu. Důležité je, aby se nám nepřipálilo.

     

    ● Zhruba po 20 minutách až půl hodině se krásně přepustí. Máslo se skládá zhruba z 80 % tuku a my takto vyváříme vodu a syrovátku, která v másle je.

     

    ● Nakonec přepuštěné máslo přes plátýnko přecedíme, aby v něm nezůstaly škvarky.

     

    TIP: Je dobré do přepuštěného másla při smažení přidat trochu oleje, tím se naředí a nebude se tak rychle přepalovat.

    Přepuštěné máslo ghí

Vánoce

Vánoční tipy

Vánoční inspirace Vánoční dárky Cukroví Vánoční recepty Vánoční tradice Kam na Vánoce Koledy Vánoční filmy

Víme, jaký dárek pro muže i ženy, kam na vánoční trhy nebo výlet, jakou si vybrat vánoční dekoraci a ozdoby, jaký stromek a adventní věnec. Známe recept na nejlepší rohlíčky, linecké nebo pracny, na kapra i vánočku. Dáme vám tipy na pohádky a koledy. Poradíme vám, kam o k moři nebo na hory (přibalte vánoční svetr). Teď už zbývá jen rozeslat vánoční přání.

Vánoční zprávy

Vánoční trhy v Drážďanech Vánoční trhy ve Vídni

Sledujeme pro vás i jak se na vánoce chystají oblíbené celebrity. Nebo zda vám pošta doručí dárky pod stromeček včas.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

babrle: Já smažím na sádle

(23. 12. 2018 16:44)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy