Řízek z kapra podle Romana Pauluse: S tímhle návodem ho zvládnete od první filety!
-
Připravte si dokonalého kapra s šéfkuchařem Alcronu Romanem Paulusem. Podívejte se na návod krok za krokem, jak na to. A na závěr tip na výrobu přepuštěného másla. To je totiž na smažení řízků nejlepší!
- 1.
TAKHLE NE!
U smaženého kapra si určitě neděláme porce do tvaru podkovy. To je to nejhorší, co může být.
- 2.
PRVNÍ ZÁŘEZ
Vezmeme si očištěného vykuchaného kapra. Dáme si rybu zády k sobě, abychom měli dobrý přístup k páteři. Nožem začneme krájet tak, že kopírujeme hlavu, poté vedeme řez podélně rybou těsně u hřbetní ploutve, až se dostaneme k páteři a žebrům.
- 3.
FILETOVÁNÍ
Maso seřízneme ze žeber, aby nám ho tam zůstalo co nejméně, a naopak co nejvíce na filetě. Druhou flletu děláme stejným způsobem, jen je potřeba říct, že to jde o něco hůř. Kostru se zbylým masem můžeme použít na polévku. Nakonec filety začistíme od kostí, ploutví a blanek.
- 4.
VYKOŠTĚNÍ
U kapra není možné všechny kůstky vytahat. Proto si vezmeme filety a krájíme tenké zářezy do svalu, čímž narušíme kůstky a po třech čtyřech zářezech zařízneme i přes kůži, čímž vytvoříme jednu porci. Tímto způsobem nebudou kůstky v mase po usmažení při jídle vadit.
Nutno říct, že jakmile stáhneme kůži z filetu, nemůžeme použít metodu na odstranění kůstek, protože by nám porce nedržely v celku.
- 5.
OBALÍME, USMAŽÍME...
Poté si už klasicky v trojobalu každou porci obalíme a smažíme v přepuštěném másle stejně jako řízek.
- 6.
JAK NA PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO?
Vezmeme si kostku čerstvého másla a nakrájíme na kostky. Vždycky je lepší udělat ho víc a uchovávat si ho v lednici.
● Dáme kostky do hrnce, rozpustíme na mírném plameni a necháme probublávat, přičemž postupně odebíráme pěnu. Důležité je, aby se nám nepřipálilo.
● Zhruba po 20 minutách až půl hodině se krásně přepustí. Máslo se skládá zhruba z 80 % tuku a my takto vyváříme vodu a syrovátku, která v másle je.
● Nakonec přepuštěné máslo přes plátýnko přecedíme, aby v něm nezůstaly škvarky.
TIP: Je dobré do přepuštěného másla při smažení přidat trochu oleje, tím se naředí a nebude se tak rychle přepalovat.