Ty nejlepší vánoční perníčky: 5 osvědčených tipů, jak na ně! Začít byste měli už dnes!
-
Je nejvyšší čas začít péct cukroví na Vánoce! K tradičním druhům patří i vánoční perníčky. Máme pro vás pět rad našich babiček, jak mít ty nejlepší. Voňavé, měkké a k snědku i na pohled!
- 1.
Začněte včas
U perníčků je potřeba vždy myslet na to, že potřebují čas na odležení, aby změkly a byly krásně vláčné. Perníčky musí být kromě dokonalého nazdobení také správně měkké. Nikdo si na nich nechce při vánočním mlsání vylomit zub. S pečením proto začněte už první adventní víkend.
- 2.
Med a koření je základ
Kouzlo perníčků spočívá ve vyvážené chuťové kombinaci všech přísad. Nejdůležitější je kvalitní med. Doporučuje se především med medovicový pro svoji tmavou barvu a výraznou chuť. Neméně důležitá je i směs koření, která je pro perníčky typická. Pokud chcete mít nejvoňavější perníčky, připravte si směs koření samy v hmoždíři nebo mlýnku na mouku. Budete potřebovat mletou skořici, hřebíček, nové koření, černý pepř, mletý zázvor, anýz a badyán.
- 3.
Nechte těsto odpočívat
Hotové perníkové těsto je potřeba nechat důkladně odležet v lednici, čím déle tím lépe, všechny ingredience budou mít dostatek času se uvolnit a dokonale provoní těsto. Některé recepty uvádí, že těsto může odpočívat v lednici i týden. Odležené těsto postupně odebírejte z lednice a vyválejte na 3 až 4 mm.
- 4.
Jen do zlatova
Zapomeňte na pečící papír, perníčky je lepší péct na tukem vymazaném plechu. Papír se často krabatí a upečené perníčky jsou pak deformované. Perníčky vkládejte do předem vyhřáté trouby a pečte na 175 °C až „chytnou“ světle zlatou barvu. Pozor, pokud je upečete příliš, nebude se jim chtít měknout. Abyste dosáhli co největšího lesku, upečené perníčky potřete bílkem nebo celým vejcem rozmíchaným s mlékem.
- 5.
Nechte změknout
Vychladlé perníčky naskládejte do plastové krabice spolu s rozkrojeným jablkem. Perníčky nasají vlhkost a do Vánoc krásně zvláční. Perníčky ozdobte přibližně týden před Štědrým dnem.