Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ty nejlepší vánoční perníčky: 5 osvědčených tipů, jak na ně! Začít byste měli už dnes!

/
  • S pečením vánočních perníčků musíte začít včas, potřebují změknout.
    30. listopadu 2018 ● 11:12

    Je nejvyšší čas začít péct cukroví na Vánoce!  K tradičním druhům  patří i vánoční perníčky. Máme pro vás pět rad našich babiček, jak mít ty nejlepší. Voňavé, měkké a k snědku i na pohled!

  • 1.

    Začněte včas

    U perníčků je potřeba vždy myslet na to, že potřebují čas na odležení, aby změkly a byly krásně vláčné. Perníčky musí být kromě dokonalého nazdobení také správně měkké. Nikdo si na nich nechce při vánočním mlsání vylomit zub. S pečením proto začněte už první adventní víkend.

    S pečením vánočních perníčků musíte začít včas, potřebují změknout.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Med a koření je základ

    Kouzlo perníčků spočívá ve vyvážené chuťové kombinaci všech přísad. Nejdůležitější je kvalitní med. Doporučuje se především med medovicový pro svoji tmavou barvu a výraznou chuť. Neméně důležitá je i směs koření, která je pro perníčky typická. Pokud chcete mít nejvoňavější perníčky, připravte si směs koření samy v hmoždíři nebo mlýnku na mouku. Budete potřebovat mletou skořici, hřebíček, nové koření, černý pepř, mletý zázvor, anýz a badyán.

    S pečením vánočních perníčků musíte začít včas, potřebují změknout.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Nechte těsto odpočívat

    Hotové perníkové těsto je potřeba nechat důkladně odležet v lednici, čím déle tím lépe, všechny ingredience budou mít dostatek času se uvolnit a dokonale provoní těsto. Některé recepty uvádí, že těsto může odpočívat v lednici i týden. Odležené těsto postupně odebírejte z lednice a vyválejte na 3 až 4 mm.

    S pečením vánočních perníčků musíte začít včas, potřebují změknout.
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Jen do zlatova

    Zapomeňte na pečící papír, perníčky je lepší péct na tukem vymazaném plechu. Papír se často krabatí a upečené perníčky jsou pak deformované. Perníčky vkládejte do předem vyhřáté trouby a pečte na 175 °C až „chytnou“ světle zlatou barvu. Pozor, pokud je upečete příliš, nebude se jim chtít měknout.  Abyste dosáhli co největšího lesku, upečené perníčky potřete bílkem nebo celým vejcem rozmíchaným s mlékem.

    S pečením vánočních perníčků musíte začít včas, potřebují změknout.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Nechte změknout

    Vychladlé perníčky naskládejte do plastové krabice spolu s rozkrojeným jablkem. Perníčky nasají vlhkost a do Vánoc krásně zvláční. Perníčky ozdobte přibližně týden před Štědrým dnem.

    S pečením vánočních perníčků musíte začít včas, potřebují změknout.
    Autor: Profimedia.cz

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy