Potravinový Sherlock vám prozradí, zda jsou prodávané hnědé cukry skutečně ze třtiny a jak to s jejich vlivem na zdraví skutečně je.
Co se dozvíte:
● Jaký je rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem?
● Je hnědý vždycky třtinový?
● Která značka je nejchutnější?
● A v čem se cukr ze třtiny liší od toho řepného?
Cukrový rozmach za Napoleona
Dějiny cukru se začaly psát v první polovině 19. století. První výroba cukru zahájila na území dnešního Německa a brzy se rozšířila do dalších evropských zemí.
Cukrová řepa se na evropském kontinentě pěstovala dávno předtím, ale jen ke krmným účelům. V polovině 18. století si německý vědec Andreas Sigismund Marggraf všiml, že z rozdrcené bulvy vytéká sladká šťáva, z které se dají získat stejné krystalky cukru, jaké se získávají z cukrové třtiny.
O jeho vynález dlouho nebyl zájem, až do napoleonských válek. K masivnímu využití cukrové řepy k výrobě cukru došlo kvůli blokádě Evropy, kdy se do Evropy nemohla dovážet cukrová třtina z kolonií.
Výsledky spotřebitelského testu Blesku najdete už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz
Historie svatebních dortů: Tyto dorty byly v kurzu před lety. Které vládnou nyní? Videohub