S výjimkou Globusu a Alberta hájí oleje, jejichž označení EXTRA shodil ze stolu profesionální tým olivových sommelierů z Hamburku. Z deseti testovaných extra panenských olivových olejů neprošlo pět!

Podle výsledků oficiální senzorické zkoušky, kterou mohou provádět jen profesionálně vyškolení odborníci, odpovídala dotčená pětice nižší kategorii – panenským olivovým olejům. Na té není nic špatného, ale spotřebitel má dostat to, za co si zaplati – nejvyšší kvalitu!

Smutné je, že takový verdikt přináší deník Blesk již třetí rok. Některé značky navíc nevyhověly opakovaně, a proto Blesk zajímalo, jakým způsobem kontrolují supermarkety kvalitu prodávaných extra panenských olivových olejů.

Tesco si vede svou

Ani skupina profesionálních »olivových sommelierů« nevyvrátila obchodnímu řetězci Tesco přesvědčení, že už třetím rokem prodává svým zákazníkům místo extra panenského olivového oleje méně kvalitnější panenský.

Podle Ivy Pavlouskové, mluvčí Teska, jsou nejobjektivnějším ukazatelem kvality chemické parametry. „Výsledky opakovaně potvrzují, že olej je plně v souladu s požadavky na extra panenský olivový olej,“ dodala. Podobný postoj má i Penny.

Zmizí z regálu

Naopak vážně bere výsledky včerejšího testu Blesku obchodní řetězec Globus, který produkt stáhl z nabídky, a Albert, který slíbil, že věc pořeší s dodavatelem.

Chemické rozbory nestačí!

Extra panenský olivový olej je jednou z mála potravin, u které je kromě laboratorních rozborů stěžejní i oficiální senzorická zkouška. Ta je přesně popsaná v evropské legislativě a oficiálně ji mohou provádět pouze profesionální degustátoři.

Přesně takoví, jaké má i německá laboratoř Eurofins Analytik sídlící v Hamburku, která senzorickou zkoušku pro Blesk prováděla. Oficiální senzorická zkouška je dokonce natolik stěžejní, že může mít i větší váhu než laboratorní rozbor.

I když má totiž extra panenský olivový olej laboratorní chemické analýzy v pořádku, jakmile u něj oficiální senzoričtí odborníci odhalí vadu, nevyhovuje značení »extra panenský«. Navíc v praxi překračují olivové oleje chemické hodnoty jen velmi zřídka, protože ty jsou v evropském nařízení definovány velmi velkoryse.

Globus Extra panenský olivový olej

Verdikt »olivových sommelierů«: NEODPOVÍDÁ kategorii »extra panenský«

Vyjádření Anety Turnovské, mluvčí řetězce Globus: „V případě tohoto sortimentu testujeme jeho kvalitu při výběru nového produktu a následně při závažném podezření na nevyhovující kvalitu u jednotlivých šarží. Na základě vašeho podnětu jsme produkt stáhli z nabídky a budou provedeny ověřovací testy.“

Albert Olivový olej extra panenský

Verdikt »olivových sommelierů«: NEODPOVÍDÁ kategorii »extra panenský«

Vyjádření Jiřího Marečka, ředitele komunikace řetězce Albert: „Kvalitu olivových olejů intenzivně testujeme a také na základě zjištění vašich testů jsme v minulosti již měnili dodavatele. Dalším nápravným opatřením bylo zavedení dvoustupňových testů kvality s časovým odstupem mezi testováním. Z výsledků tohoto testu opět vyvodíme důsledky, abychom zjednali nápravu. Zákazníkům se velmi omlouváme.“

Ondoliva Selection Extra panenský olivový olej

Verdikt »olivových sommelierů«: NEODPOVÍDÁ kategorii »extra panenský«

V tomto případě nejde o privátní značku konkrétního řetězce, ale v nabídce ho má hned několik supermarketů. I u tohoto oleje oficiální senzorická zkouška odhalila vadu, což podle evropských právních předpisů znamená, že kategorii nejvyšší jakosti nevyhovuje. A nevyhovoval ani v našem loňském testu.

Tesco Extra Virgin Olive Oil

Verdikt »olivových sommelierů«: NEODPOVÍDÁ kategorii »extra panenský«

Vyjádření Ivy Pavlouskové, mluvčí řetězce Tesco: „Extra panenský olivový olej značky Tesco pravidelně necháváme testovat u nezávislých, akreditovaných laboratoří. Poslední testy vzorku odebraného přímo z prodejny potvrdily shodu oleje se všemi chemickými i senzorickými požadavky, stanovenými evropskou legislativou pro extra panenský olivový olej.“

San Fabio Olio Extra Vergine di Oliva

Verdikt »olivových sommelierů«: NEODPOVÍDÁ kategorii »extra panenský«

Vyjádření Martiny Dvořákové, mluvčí řetězce Penny: „V letošním laboratorním testování bylo potvrzeno, že olivový olej splňuje kritéria panenského olivového oleje. Zjištěná změna chuti může být způsobena nevhodným skladováním nebo podmínkami během dopravy, což nyní detailně prověřujeme, abychom předešli podobným ojedinělým případům v budoucnu.“

Fotogalerie
11 fotografií