Luxus této laskominy tkví v drahých surovinách. Základ tvoří pistácie, křupavé těsto a kvalitní čokoláda. Poprvé se tento sladký klenot začal vyrábět v roce 2021 v Dubaji. Minulý rok pronikla její sláva na sociální sítě a od té chvíle jí všichni propadli. Kdo ji neochutnal, jako by nebyl. Vyzkoušet jsme se ji rozhodli i my v redakci. Její příprava není vůbec náročná a stojí za to ji zkusit.

Zapotřebí – kromě surovin – bude formička na čokoládu a na temperování čokolády ještě teploměr, kamenná podložka a špachtle. A pak hurá na nákup těsta kadaif, to lze bez problémů sehnat na internetu, stejně jako tahini a pistáciovou pastu.

Zakoupit je možno vše v celých baleních, nebude zpočátku nejlacinější, ale z takového množství jste pak schopni připravit hned několik tabulek čokolády. Navíc otevřené suroviny se nezkazí a vydrží.

Rozpočítali jsme celý nákup na potřebné množství

160 g čokolády 56% ..................60 Kč

50 g bílé čokolády ...................... 18 Kč

60 g pistáciové pasty ...............60 Kč

10 g tahini pasty ........................... 9 Kč

40 g těsta kadaif ........................20 Kč

20 g mletých pistácií ................. 15 Kč

Celkem vyjde domácí dubajská čokoláda o hmotnosti 250 g na 182 Kč. V obchodě kupovaná 200g čokoláda se pohybuje mezi 300 až 450 Kč.

Recept na čokoládovou tabulku o hmotnosti asi 250 g

➤ 160 g čokolády – nejlépe alespoň s 56 procenty kakaa

➤ 50 g bílé čokolády na ozdobu

➤ 60 g pistáciové pasty

➤ 10 g pasty tahini

➤ 40 g těsta kadaif

➤ 20 g mletých pistácií

Postup: Připravíme si formu na čokoládu, kterou si postříkáme již rozteklou bílou čokoládou, do kostiček lze položit i celé pistácie. Poté začneme rozehřívat nad vodní lázní čokoládu, mezitím si těsto kadaif dáme do misky s tahini a pistáciovou pastou a ořechy. Vše spojíme.

Rozteklou čokoládu vytemperujeme (na kamenné podložce chladíme těsto pomocí špachtle) na teplotu 28 stupňů. Čokoládu vylijeme do formičky tak, aby vznikly okraje. Dáme na chvíli ztuhnout do lednice.

Poté na ni dáme připravenou směs a opět zalijeme čokoládou. Vše vložíme znovu vychladnout do lednice. Pak už stačí jen vyklopit z formičky a dubajský zázrak typicky oběma rukama rozpůlit. 

Vyloupané pistácie: Kilo už za 500 Kč!

Dubajská čokoláda prodražuje milovníkům oříšků pistácie. Jsou klíčovou surovinou pro její výrobu a vlivem extrémní poptávky po celém světě je teď pistácií nedostatek. Právě výroba pistáciové pasty pro čokoládu ale v současné době zdražuje. Cena její primární suroviny – pistácií – totiž vlivem extrémní poptávky vylétla od začátku roku 2025 až o 60 procent.

Zatímco ještě v první polovině roku 2024 byla nákupní cena pistácií ve skořápce pod hranicí 200 Kč/kg, od loňského léta postupně zdražovaly a letos už jejich cena přesahuje 300 Kč/ kg. A u vyloupaných pistácií je zdražení ještě větší. Běžně se nyní prodávají za více než 500 Kč/kg. Aktuálně se nyní nakupují dráž o 200 Kč/kg proti nákupům ze začátku roku.

Fotogalerie
11 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Lucie Petřek Michalcová: Jak přestat jíst sladké? Videoredakce ženských titulů