Posedlost, která kolem tzv. dubajské čokolády vznikla, měla za následek rychlé přizpůsobení trhu. Někteří výrobci si však trendu všimli pozdě, a náskok konkurence tak doháněli nezodpovědným nedodržováním hygienických předpisů a často i lhaním.

Právě na ně si posvítili němečtí kontroloři. Nakoupili vzorky čokolády z Turecka, Spojených arabských emirátů, Jordánska a Německa a testování přineslo zcela šokující výsledky!

Ráj pro bakterie

V cukrovinkách hledali barviva, alergeny, plísně a hodnotili hygienický stav. „Mykotoxiny, tj. plísně, byly nalezeny ve 13 procentech vzorků z dovážejících zemí, v německých vzorcích nikoliv,“ podotkl Wilhem Dietermann, mluvčí Zemského úřadu pro přírodu, životní prostředí a ochranu spotřebitele v Severním Porýní-Vestfálsku. Jenže při podrobnějším testování v jiné spolkové zemi se plísně objevily i ve dvou čokoládách od německých výrobců!

96 % nevyhovělo!

Z čokolád vyrobených mimo Evropskou unii prošel jako vyhovující jen zlomek, ty německé si vedly výrazně lépe. „Vzorky ze třetích zemí byly odmítnuty v 96 procentech případů, zatímco u německých výrobků to bylo 38 procent,“ vysvětlil Dietermann.

Kromě plísní, které mohou poškodit játra, ledviny nebo narušit lidský imunitní systém, našli kontroloři v některých vzorcích také zvýšené množství enterobakterií. Ty se sice běžně vyskytují v lidském trávicím cyklu, ale mohou způsobit i značné zdravotní potíže.

 

Video
Video se připravuje ...

Žena měla v těle plesnivý implantát. Tiktok: melissalima713