Která je lepší? Domácí, nebo kupovaná? Na tuhle otázku nejde zcela jednoznačně odpovědět. Když jsou výrobci poctiví, může se majonéza co do kvality rovnat domácí a navíc je z hygienického hlediska i bezpečnější.
Pokud si vyrábíte domácí omáčku, můžete si ji připravit podle vaší chutě. Na druhou stranu, syrové žloutky mohou být zdrojem salmonely. Více čtěte v pátečním spotřebitelském testu v tištěném Blesku a na Blesk.cz
Blíží se majonézy kupované v obchodech domácí kvalitě? Která nejlíp chutná a která je nejpoctivější? To prozradí Potravinový Sherlock už v pátek!
Domácí
+ Přesně víte, z kterých surovin je vyrobená.
+ Můžete si ji připravit dle vaší chutě.
- Vydrží jen pár dní.
- Syrové vaječné žloutky mohou být zdrojem salmonely.
Kupovaná
+ Je vyrobená z pasterovaných vaječných žloutků, nehrozí nákaza salmonelou.
+ Otevřená vydrží i několik týdnů.
- Nemusí vyhovovat chuť, bývají kyselejší.
- Podíl vajec nemusí odpovídat slibu na obale.
Zdroj omega-3
Majonéza by měla být vyrobena převážně z kvalitních olejů, které jsou zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin. Jaké oleje používají výrobci a obsahují vůbec prodávané majonézy prospěšné mastné kyseliny? To se dozvíte už v pátečním testu Blesku!
Nízkotučná, nebo klasická?
To, že je majonéza nízkotučná, nemusí nutně znamenat, že je lepší. Nižší obsah tuku totiž bývá nahrazen zahušťovadly, škrobem a emulgátory, všechny pak musí být na etiketě uvedeny.
VIDEO: Majonéza bez vajec: recept, jak ji připravit doma.
Majonéza bez vajec: recept, jak jí připravit doma