Kde a jak? To, jak se vybrané značky dovedou vypořádat s různými odolnými fleky (např. od krve, trávy, make-upu, rajčat nebo kávy) na bílém prádle a zda dokážou zachovat zářivou bělost, podrobně zkoumala renomovaná francouzská laboratoř Eurofins ATS.

Test účinnosti jednotlivých pracích gelů prováděla za stejných podmínek, tedy ve stejném typu pračky, ve stejně (středně) tvrdé vodě, při stejném pracím programu (na 40 °C) a prací gely dávkovala podle výrobcem doporučeného množství.

Čtrnáct fleků, které se při testování nanášely na proužek bílé látky, nebylo vybraných jen tak náhodou. Jde o vybrané skvrny podle škály A. I. S. E., což je anglická zkratka pro Mezinárodní organizaci výrobců mýdla, čisticích a pracích prostředků.

Tři kategorie

Zmíněných 14 skvrn se dělí do tří kategorií, a to podle nejčastějších způsobů jejich odstraňování:

Enzymatické (např. krev, tráva, čokoláda)

Enzymatické fleky (organického původu) odstraňují, jak název napovídá, enzymy

Mastné (např. olej, make-up, pot)

Mastné skvrny obvykle nejlépe odstraňují povrchově aktivní látky, které mastnou špínu obklopí, poté ji rozpustí ve vodě a zabraňují jejímu opětovnému usazení na oblečení.

Bělitelné (např. čaj, káva, červené víno)

Jde o skvrny, které dovede odstranit bělidlo (silné oxidační činidlo).

 

Chcete vědět, které konkrétní značky takto zatočily se špínou?