V prvním letošním nepotravinovém testu (tzv. non-food – pozn. red.) jsme se rozhodli zjistit, jak si s námi výrobci pracích gelů hrají. Poradí si jejich gely s odolnými fleky na bílém oblečení a chrání prádlo proti zašednutí, jak tvrdí v reklamách, nebo nás jen máchají ve lžích?

Odpověď se dozvíte už v pátek, díky unikátnímu testu, který pro Blesk provedla renomovaná francouzská laboratoř. Vystavila tvrdé zkoušce devět pracích gelů z běžných obchodů, které jsou určené (nejen) na bílé prádlo.

Testovalo se ve Francii

To, jak se vybrané značky dokážou poprat s nejrůznějšími odolnými skvrnami od krve, trávy, make-upu, rajčat nebo kávy na bílém tričku a zda dokážou zachovat bělost prádla, podrobně zkoumala renomovaná laboratoř Eurofins ATS, sídlící ve městě Aix-en-Provence na jihu Francie.

Tato laboratoř má s prověřováním účinnosti pracích gelů bohaté zkušenosti a naměřené výsledky také vyhodnotila. V pátečním spotřebitelském testu se mimo jiné dočtete, na které fleky byly všechny prací gely krátké, a také která z vybraných značek byla nejúčinnější.

Od majonéz k pracím gelům

Na Potravinového Sherlocka se často obraceli čtenáři Blesku, aby začal prověřovat také kvalitu nepotravinových výrobků, a tak vyslyšel jejich prosby! Pražská laboratoř společnosti Eurofins CZ, se kterou spolupracuje už od konce roku 2014, kdy vyšlo první spotřebitelské srovnání Blesku – test majonéz, se nedávno začala orientovat i na testování tzv. non-food (spotřebního) zboží.

A v rámci mezinárodní skupiny Eurofins navázala úzkou spolupráci s francouzskou a německou laboratoří, které nabízejí široké spektrum analýz spotřebního zboží a také příslušnou expertizu pro jejich hodnocení. Takže pátečním srovnáním pracích gelů letošní non-food testování Blesku rozhodně nekončí.

Co se v testu dočtete:

● Který prací gel byl nejlepší?

● Jak si značky poradily s nejrůznějšími fleky?

● Vydrží po několika vypráních prádlo zářivě bílé?

 

Video
Video se připravuje ...

Jednoduchý trik prozradí, zda jsou baterie nabité. Adam Jaroš