Letošní první nepotravinový test (tzv. non-food) jsme věnovali pracím gelům, které v reklamách slibují vyprat odolné fleky na bílém oblečení a navíc po vyprání zanechat oděv zářivě bílý. Tahají nás výrobci za bílou fusekli, nebo dostávají svým slibům a prodávají účinné prací gely? Odpověď se dočtete v pátečním unikátním testu, který pro Blesk provedla renomovaná francouzská laboratoř.  Vystavila tvrdé zkoušce devět pracích gelů z běžných obchodů, které jsou určené (nejen) na bílé prádlo.

Zkouška ve Francii

To, jak se vybrané značky dovedou poprat s nejrůznějšími odolnými fleky od krve, trávy, make-upu, rajčat nebo kávy na bílém tričku a zda dokážou zachovat bělost prádla, podrobně zkoumala renomovaná laboratoř Eurofins ATS, sídlící ve městě Aix-en-Provence na jihu Francie. Tato laboratoř má s prověřováním účinnosti pracích gelů bohaté zkušenosti a naměřené výsledky také následně vyhodnotila.

Tři způsoby odstraňování skvrn

Zbavit se fleku na tričku, a zejména bílém, je věda – doslova chemie! Ta totiž hraje roli v odstraňování odolných skvrn. Nejčastější jsou tři způsoby a podle nich se i dělí skvrny na bělitelné, enzymatické a mastné…

MASTNÉ

(např. olej, make-up, pot)

Nejlepšími čističi mastných skvrn jsou obvykle povrchově aktivní látky. Ty mastnou skvrnu nejprve obklopí, poté ji rozpustí ve vodě a zabraňují jejímu opětovnému usazení na oblečení.

BĚLITELNÉ

(např. čaj, káva, červené víno)

Jde o skvrny, které dovede odstranit bělidlo (silné oxidační činidlo) jako například peroxid vodíku nebo jedlá soda. Zjednodušeně rozloží (pestře zbarvenou) skvrnu tak, že se stane neviditelnou.

ENZYMATICKÉ

(např. krev, tráva, čokoláda)

Enzymy narušují a odstraňují skvrny organického původu, tedy takové, které obsahují tuky, škroby či bílkoviny. Enzym proteáza se umí vypořádat s bílkovinami, amyláza je účinná proti škrobu a lipáza zase odstraňuje tuk.

Co se v pátečním testu deníku Blesk a na Blesk.cz dozvíte:

  • Který prací gel byl nejlepší?
  • Jak si značky poradily s nejrůznějšími fleky?
  • Vydrží po několika vypráních prádlo zářivě bílé?

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Když muži uklízí, ženy to uspokojí. Duo Docentky promluvily o feminismu Jiří Marek, Lukáš Červený