Letos už posedmé nechal Potravinový Sherlock prověřit kvalitu špekáčků. Jakou uzeninu si poslední dubnový den – na pálení čarodějnic napíchnout na klacek či vidlici a opéct nad pořádnou ohňovou vatrou?

To vám poradí Potravinový Sherlock už v pátek. Nenechte si velké srovnání letošních špekáčků ujít! Jedině v tištěném deníku Blesk a na Blesk.cz.

Co se dočtete:

Co se dá koupit pod pojmem špekáček?

Splňují výrobci, co slibují?

Která značka je nejchutnější?

Král táboráků slaví už 132 let

Špekáčky poprvé ochutnali účastníci Zemské jubilejní výstavy v Praze v roce 1891. Tehdy se jim říkalo uzenky a podávaly se s křenem a rohlíkem na papírovém tácku za 8 krejcarů.

V období první republiky patřily špekáčky k vysoce kvalitním výrobkům – 50 % tvořilo hovězí maso z mladých kusů, 20 % lepší vepřový výřez bez kůže a třetinu na kostičky nakrájený špek.

Po druhé světové válce, kdy se začala zvyšovat produkce prasat, se postupně změnila receptura. Špekáček se začal vyrábět ze 40 % hovězího předního a 30 % vepřového výrobního. Podíl špeku zůstal neměnný.

Úpadek zastavila špekáčková vyhláška

Po znárodnění podniků na zpracování a výrobu masa začaly kvalitu špekáčků včetně výrobních postupů hlídat normy, které je střežily až do 90. let. Po jejich zrušení nastalo pro tuto tábornickou pochoutku období úpadku kvality.

To zastavila až v roce 2001 tzv. špekáčková vyhláška, která limituje obsah masa (min. 40 %) a podíl tuku (max. 45 %). O devět let později se tradiční špekáček dostal na unijní seznam Zaručených tradičních specialit.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak poznáte klobásy bez dusitanu sodného Videohub

Fotogalerie
3 fotografie