Párky můžeme koupit za minimum peněz, ale otázkou je, co za to můžeme očekávat. A na to hledal odpovědi Potravinový Sherlock v nejnovějším spotřebitelském testu. Obsahují takové výrobky vůbec maso? Šidí výrobci? A zamlčují některé ingredience?
Pokud se chcete dočíst víc, nezapomeňte si už tento pátek skočit do trafiky pro deník Blesk. Test najdete také na Blesk.cz.
Co se dozvíte:
- Kolik masa obsahují?
- Jakými éčky si pomáhají výrobci?
- Jak chutnají?
Jíme je přes 500 let
Párky coby lahůdka se poprvé začaly vyrábět v roce 1487 v německém Frankfurtu nad Mohanem. Předchůdci párků ale existovali už v době starých Římanů, kteří jim říkali »incisia« a »tomacina«. Jejich výroba se díky římským legionářům dostala do Německa, které později stálo u zrodu párků v podobě, ve které je známe dnes.
Bratwurst
Frankfurtští řezníci v 15. století vyráběli párky z libového masa z boků – tzv. brato. Z tohoto slova také pochází dobře známý německý výraz pro párek »bratwurst«. Postupně se výroba párků dostala z Německa dál do světa, ale byla limitována jen na chladná roční období – od října do března. Změna nastala až s objevem nakládání párků do slaných láků.
Jak poznáte klobásy bez dusitanu sodného Videohub