Asi největší mýtus o pivech vůbec vyvrací Jaroslav Horehleď, sládek pivovaru Janáček. „To, že dvanáctistupňové pivo má dvanáct procent alkoholu a desítka deset, je nesmysl. Dvanáctistupňové pivo se liší spíše než procentem alkoholu o něco tmavší barvou. Je takzvaně plnější a hutnější než desetistupňové,“ dodává Horehleď. A opravdu se po zlatavém moku tloustne? „V porovnání se slazenými limonádami obsahuje pivo méně kalorií. Díky kvalitnímu českému chmelu má v sobě také hořké látky, které podporují dobré trávení. Tyto látky ovšem podporují také chuť k jídlu, což je právě základem mýtu o pivu a tloustnutí,“ říká sládek Prazdroje Václav Berka. Tak jak to s těmi pivy opravdu je?
1) Desetistupňové pivo má 10 % alkoholu
NE Pověstné číslo označuje procento cukrů v mladině (varné směsi). Procento alkoholu sice u dvanáctky stoupá, ale ve skutečnosti jen o pár desetinek. Desítka obsahuje 3,5–4,3 % alkoholu, dvanáctka 4,5–5 %.
2) Pivo odvodňuje
ANO Pivo sice obsahuje celých 92 % vody, je to ale stále alkohol a ten schopnost odvodňovat organismus prostě má. Pokud se chcete osvěžit, sáhněte po nealko pivu.
3) Češi mají největší spotřebu piva na světě
ANO Tak to je naprostá pravda. Ročně totiž vypijeme 160 litrů piva na osobu, což je bezkonkurenčně nejvyšší číslo na světě.
4) Nejlépe chlazené pivo je ze sedmého schodu
NE Tato pověra pochází ze známé hořkosladké komedie Vesničko má středisková. Je pravda, že piva plzeňského typu nejlépe chutnají, když se podávají vychlazená na sedm stupňů. Ale jestli těch sedm stupňů bylo na prvním nebo desátém schodu je úplně jedno.
5) Čím tmavší pivo, tím lepší chuť
NE Češi jsou zvyklí na tmavá piva a je jen otázkou tradice, že světlá považují za méněcenná. Barvu pivu dodává slad, ale někdy musí být sytost barvy doháněna uměle a tím jde kvalita dolů.
6) Po pivu se tloustne
ANO Tohle je bohužel pravda. Pivo je alkohol a jako takový podporuje ukládání tuků. Kromě toho má pivo ještě jednu vlastnost, která tloustnutí napomáhá – zvyšuje chuť k jídlu.
7) Čím větší říz, tím lepší pivo
NE To je individuální. Říz dává pivu oxid uhličitý, který se uvolňuje při kvašení. Někdy ale nestačí a je vháněn uměle jako u sodovky. Někomu pak víc bublinek vyhovuje, jinému ne.
8) V pivu jsou vitaminy
ANO To je pravda. Jsou to vitaminy skupiny B jako thiamin a riboflavin a důležitá kyselina listová, která podporuje tvorbu červených krvinek.
9) Po pivu rostou prsa
ANO Někomu se tuk ukládá do břicha a někomu do prsou. Dámy, které mají to štěstí, určitě na dekoltu nabrat mohou. Většinou je ale efekt stejný i v jiných partiích. Že by pivo dělalo krásná těla, tak zřejmě pravda nebude.
10) Po jednom pivu klidně můžu řídit
NE Tak to ani náhodou. Dospělý muž ze svého těla odbourává desetistupňové pivo přes dvě hodiny, žena téměř čtyři. Dvanáctistupňové pivo vyprchá za téměř tři hodiny, žena bude mít nulové promile v těle až za 4 a půl hodiny! Všechno ale záleží na tom, jak jste na tom zdravotně, jestli jste vyspaní a najezení atd.