Ryby
Autor: CNC

6. březen <<< 7. březen >>> 8. březen

Lidé narození 7. března jsou Ryby.  


Svátek slaví Tomáš

  • Ženský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Tomášek, Tom, Tomík, Tomíček, Tomísek, Tomča, Tomy
  • Původ: Jméno Tomáš je aramejského původu. Slovo „tómá“ znamená v aramejštině „dvojče“ nebo „blíženec“.
  • Povaha: Tomášové jsou plní energie. Jsou vnitřně neklidní a často se u nich střídají nálady. Přebytek energie by měli investovat do sportu či zaměstnání, kde se jim daří.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro muže narozené ve znamení Raka, Ryb, Štíra, Býka a Střelce

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Výročí narození Tomáše Gariggua Masaryka

Tomáš Garrigue Masaryk je bezesporu jednou z největších osobností českých dějin. Tento pedagog, politik, filozof, státník a osvoboditel od habsburské nadvlády se podílel na vytvoření našeho nového nezávislého státu. V roce 1918 se stal prvním československým prezidentem.

Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně do chudé rodiny. Jeho matka byla kuchařka a národností Němka a slovenský otec povoláním kočí. Po základní škole se začal učit ve Vídni zámečníkem, ale vrátil se zpět na Moravu, kde se vyučil kovářem. V dalších letech dostal nabídku studovat na gymnáziu a po jeho absolvování nastoupil na filozofickou fakultu, kterou zakončil doktorátem. Na univerzitě v Lipsku, kde byl na ročním pobytu se seznámil s dcerou newyorského podnikatele Charlottou Garrigue, která se zanedlouho stala jeho ženou.

Novomanželé žili nejprve ve Vídni, poté v roce 1882 se i s rodinou přestěhovali do Prahy, kde Masaryk přijal místo profesora na univerzitě. V té době se začíná zajímat o politiku a vytváří nový politický směr – realismus

Během první světové války se snaží přesvědčit představitele evropských zemí a dokonce i Ruska a USA, že vytvoření samostatného československého státu je důležité. 30. května 1918 byla podepsána v Pittsburghu dohoda o společném státu a Československo se tak stává samostatným státem v čele právě s Tomášem Garriguem Masarykem. Ten ve funkci prezidenta působil ještě další čtyři volební období až do roku 1935, kdy ze zdravotních důvodů abdikoval. 14. září 1937 v Lánech po dlouhé nemoci umírá.

2022: Den solidarity s Ukrajinou

7. března 2022, v den 172. výročí narození prvního čs. prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, předal prezident republiky Miloš Zeman státní vyznamenání za roky 2020 a 2021 a rozhodl, že jej spojí s vyjádřením solidarity s Ukrajinou, čelící ruské agresi.

Při slavnostním střídání stráží v pravé poledne byly na I. nádvoří Pražského hradu, čestném dvoře tvořícím západní vstup z Hradčanského náměstí do Hradu, vyvěšeny vlajky ČR a Ukrajiny a zazněly hymny obou zemí.

Hosté ceremoniálu předání státních vyznamenání prezidentem Zemanem byli v písemném programu večera požádáni, aby poskytli finanční příspěvek na pomoc ukrajinskému lidu.

Ukrajinsko-ruskou válku prezident Ruské federace Vladimir Putin rozpoutal 24. února 2022.

Kdo se narodil 7. března

  • 1799 – František Ladislav Čelakovský, básník a překladatel († 5. srpna 1852)
  • 1850 – Tomáš Garrigue Masaryk, první československý prezident († 14. září 1937)
  • 1940 – Miloslav Šimek, herec a bavič († 16. února 2004)
  • 1959 – Eva Holubová, herečka
  • 1960 – Ivan Lendl, tenista

Svět

  • 1875 – Maurice Ravel, francouzský skladatel († 28. prosince 1937)
  • 1956 – Bryan Cranston, americký herec
  • 1970 – Rachel Weisz, britská herečka
  • 1980 – Laura Prepon, americká herečka