Ač jde v případě slova fuck po překladu do češtiny o hanlivý výraz, společně se slovem cancer jde ve světě o zažitý termín. „Nemáme problém se slovem fuck, máme problém se slovem cancer,“ říká Barbora Hájková (38). Sama nádorové onemocnění prodělala, měla v hlavě zhoubný nádor, který jí lékaři vyoperovali. Nyní jí chybí část lebeční kosti. 

Pacientskou organizaci FUCK CANCER založili v dubnu 2020 převážně lidé, kteří mají s nemocí osobní zkušenost. „Tehdy jsme odstartovali celorepublikovou kampaň. Na pražském majálesu jsme otevřeli problematiku rakoviny mladých lidí, protože jsme měli pocit, že se o tomto tématu tolik nemluví,“ uvádí.

Celý projekt vznikl na základě nápadu v organizaci Pink Bubble. „Organizace FUCK CANCER exituje v Americe. Důvodem, proč vznikla i u nás, bylo to, že chceme dělat kampaně zaměřené na mladé. Symbolem projektu je levandulový cylindr, který je spojený s tím, že stojíme s hlavou vztyčenou a nemíníme se z toho všeho zbláznit,“ vysvětluje Hájková.

Základní pilíře projektu

 Osvěta o prevenci a problematice onkologických onemocnění a pořádání informativních přednášek a kurzů.

 Propojování, propagace a finanční podpora neziskových organizací a projektů se zaměřením na onkologické onemocnění.

 Komunikace se státními a veřejnoprávními institucemi za účelem hájení zájmů onkologických pacientů.

 Přímá i finanční podpora onkologických pacientů, zejména podpora při vzdělávání a uplatnění na trhu práce.

 Pořádání kulturních a zájmových aktivit za účelem setkávání lidí, kterých se týká onkologické onemocnění.

 Zprostředkování komunikace s podobně zaměřenými organizacemi v zahraničí a vytváření společných mezinárodních projektů.

Jak to začalo?

Za projektem FUCK CANCER stojí mladí onkologičtí pacienti společně se zkušenými nadšenci a profesionály, kteří projektu věnují svůj volný čas ve jménu empatie. Organizace chce být rozcestníkem pro každého, kdo potřebuje získat informace o své nemoci či nemoci blízké osoby. „Nechceme se schovávat za líbivá slovíčka, protože víme, že tato nemoc milá rozhodně není a s nemocnými se nepáře, proto s ní nehodláme jednat ani my v rukavičkách,“ říká Barbora Hájková.

Myslíte, že se vás netýká?

Hodně mladých lidí se domnívá, že se jich rakovina netýká. Jenže opak je pravdou. „Vzhledem k tomu, že statistiky neúprosně ukazují meziroční nárůst nádorových onemocnění u nás, je jasné, že se toto onemocnění dotýká z určitého pohledu každého z nás. Ať už z pozice nemocného, blízké osoby či známého,“ říká Barbora Hájková.

Organizace se snaží pomoci každému na míru. „Cílíme i na podporu rodin nemocných. Plánujeme nabízet přímou i finanční podporu zejména při vzdělávání a uplatnění na trhu práce. Komunikujeme se státními a veřejnoprávními institucemi za účelem hájení zájmů onkologických pacientů,“ vysvětluje Barbora Hájková.

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla organizace pomáhat, má kolem sebe několik partnerů. „Jsme neskutečně hrdí na to, že máme kolem sebe spoustu dobrých duší, kterým empatie není cizí a společně s námi bojují za lepší život s touhle zákeřnou nemocí. Ať už připojíte ruku k dílu, nebo nám pošlete nějakou tu kačku, a nebo sdílíte naši vizi či o nás řeknete těm, co naši práci ocení, je to skvělé,“ říká Barbora Hájková. Jakoukoli finanční podporu můžete poslat i vy na účet číslo 8881238882/5500.

Kontakt: FUCK CANCER

Adresa: Umělecká 588/6, 170 00 Praha 7

E-mail: info@fuckcancer.cz

Telefon: 730 959 132

Web: www.fuckcancer.cz

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají Videohub

Fotogalerie
12 fotografií