Paní Zdeňku do Amelie přivedla její zakladatelka Pavla Tichá (†47), a tak stála u zrodu organizace, která už 13 let pomáhá pacientům se záležitostmi, na které lékaři nemají čas. „Onkologické ambulance jsou přetížené. Lékaři uvádějí, že mívají i okolo 50 pacientů za den. To v praxi znamená, že má lékař na pacienta okolo osmi minut. Nemocným stihne sdělit jen diagnózu či způsob léčby a pak musí vzít z čekárny dalšího,“ šokuje Zdeňka Svoboda Kuhnová.

Zákeřnou nemoc sice na vlastní kůži nezažila, během existence Amelie však onemocněla rakovinou maminka jejího manžela. I proto moc dobře ví, jaké patálie choroba umí nadělat nejen přímo nemocnému, ale i jeho blízkým. I kvůli tomu je tady Amelie. „Když lékař sdělí pacientovi diagnózu, ten se ocitne napospas nové situaci, se kterou se musí sám vyrovnat. Otázky jsou stejné: Jak se s tím vyrovnat? Co dělat, jak si přeskládat priority?“ říká Zdeňka s tím, že odpovědět na ně umí právě psychologové a sociální pracovníci v Amelii.

Co bude dál?

Amelie však umí pomoci i lidem, kteří už mají onkologickou léčbu za sebou. „Lidé pak řeší, co bude dál. Chtějí například nastoupit do práce a Amelie jim pomůže s přípravou na návrat, případně s tím, jak najít pracovní místo, které se slučuje s jejich možnostmi,“ říká členka organizace.

Partneři lékařů

Amelie je sice pacientská organizace, najdete tam ale především odborníky. „Organizace je prospěšná pacientům, ale snaží se být i partnerem lékařům. Tým Amelie musí být schopný zpracovávat informace pro laickou veřejnost a vědět, jak se vyvíjí legislativa,“ říká Zdeňka.

Mezera v legislativě

V Amelii dokážou lidem odpovědět především na sociální otázky: Jak například zažádat o příspěvek na péči, kdy zažádat o invalidní důchod, a řadu dalších otázek. „Úředníci za pacienty sami nepřijdou. Přitom by těm nemocným lidem někdo měl říct, kam se mají obracet. Myslím, že je tu mezera v legislativě,“ myslí si Zdeňka. I proto Amelie tiskne letáky či různé brožury s informacemi. „Snahou je, aby je lékaři předávali pacientům,“ říká.

Tulipánový měsíc

Zdeňka je členem výkonné rady Amelie. Společně s kolegy řeší různé projekty, jak co nejlépe pomoci nemocným lidem. Jako dobrovolník se však zapojuje i do dalších činností. „Každý rok v březnu je tzv. Tulipánový měsíc. Takže prodáváme tulipány a vybrané peníze jdou na činnost Amelie. Lidé mohou tulipány koupit nejen sobě či svým blízkým, ale třeba i onkologickým pacientům,“ říká členka organizace, která má ve znaku právě tulipány. Právě Amelie podle ní přináší jistou naději nemocným lidem.

Název podle filmu

Organizaci pojmenovala Pavla Tichá podle romatického francouzsko- -německého fi lmu z roku 2001 – Amélie z Monmartru. V něm hlavní hrdinka dospěla k poznání, že může pomáhat zlepšit a napravovat okolní svět. „Uvědomila jsem si, že ten film je o tom, jak se dá žít lehce těžký život,“ vysvětlovala už před lety zakladatelka Amelie

Co Amelie nabízí?

• Individuální konzultace s psychologem či psychoterapeutem.

• Odborné sociální poradenství.

• Trénink paměti. Její výpadky totiž onkologicky nemocné po léčbě často sužují.

• Základy taiči – jednoduchá relaxační cvičení.

• Různé relaxační a antistresové techniky.

• Arteterapie.

• Pilates – naučíte se cviky na doma.

• Čajovna – můžete posedět, popovídat si a poznat nové lidi.

• Klub Amelie – neformální nepravidelná setkávání.

• Vracím se do práce – individuální konzultace.

• Jóga – techniky uvolňování svalů a duševního napětí.

• Kurz finanční gramotnosti.

• Konzultace pro blízké onkologicky nemocných.

Chcete pomoct?

Bezplatný provoz Amelie se neobejde bez financování z více zdrojů. Podpora a dárcovství jsou pro ni klíčové. Podpořit ji můžete i vy! Jakýkoliv příspěvek můžete poslat na sbírkový účet Amelie 229369762/0300. Podpořit ji můžete i jinak. Více se dozvíte na webových stránkách www.amelie-zs.cz.

Kde Amelii najdete?

Organizaci mohou lidé najít na několika místech Česka. Základnu má v pražském Karlíně, působí ale i v Rakovníku (nemocnice), Liberci (nemocnice) a Olomouci (Horní náměstí 367/5). Dobrovolnický program má i v Nemocnici Na Pleši na Příbramsku.

Kontakt:

Amelie, z. s.
Adresa: Šaldova 337/15, Praha 8, 186 00
Web: www.amelie-zs.cz
Mail: amelie@amelie-zs.cz
Telefon: 739 001 123 nebo 283 880 316

Fotogalerie
19 fotografií