Malou pekárnu Na Plechu na okraji Kvasin na Rychnovsku zřídila nezisková organizace Pferda, o které Blesk píše celý duben v projektu Srdce pro vás. Společnost dává práci lidem s mentálním postižením. „Máme tu šikovné klienty, na které stačí jen dohlížet,“ říká asistentka pekárny Radka Frydrychová.

Znají se ze školy

Mezi rozpálenými plechy a voňavými koláčky díky Pferdovi vznikla i láska jako trám. „S Láďou se tu potkáváme každé pondělí, ale vídáme se spolu i jindy,“ usmívá se Soňa, když se opírá o o dvě hlavy vyššího Láďu. Ten jí je oporou i mimo pekárnu. „Se Soňou se znám už ze školy. Jsme oba vyučeni jako pomocní kuchaři,“ prozrazuje Láďa.

Je i cukrářka

Láďa bydlí stále u rodičů, kteří mu po ukončení školy pomohli práci v Kvasinách zařídit. Soňa si mezitím dodělala na škole ještě obor cukrářka. „Ráda dělám punčáky, slané quiche nebo preclíky,“ říká Soňa. „Já zase koláčky, čokodorty nebo chesscaky,“ přidává se Láďa.

Dělají i svatební dorty!

Pekárna v Kvasinách je rozdělena na dvě poloviny. Jedna část slouží jako tréninkové místo, v druhé části si lidé vydělají peníze a svými výrobky zásobují kavárny v Rychnově a Náchodě. „V tréninkové pekárně je méně náročná práce a lidé to mají často jako rehabilitaci. Když je vidět, že jsou schopnější, mohou jít do druhé části,“ říká asistentka Radka Frydrychová, která s třemi kolegyněmi dohlíží na celkem devět klientů. „Různě se tu střídají. Máme i objednávky na narozeninové či svatební dorty či koláčky, takže je někdy práce až až,“ povídá asistentka s tím, že vždy ve středu si může do pekárny přijít nakoupit každý.

Jak pomáhá Pferda?

Organizace Pferda pomáhá lidem s mentálním postižením několika způsoby. Někteří klienti chodí do tréninkové kavárny, další do tréninkové pekárny. Obě místa slouží některým z nich jako terapie, další klienti díky tomu mohou získat skutečnou práci a vydělat si peníze stejně jako Soňa a Láďa. Buď v úklidové fi rmě, v kavárně Láry Fáry, nebo v pekárně Na Plechu. Pferda pomáhá i těm, kteří se chtějí osamostatnit. Má pro ně tréninkový byt. Když pak seženou bydlení, je jim při ruce v podobě asistence.

Jak můžete pomoci?

• Přispět finanční částkou Jednorázovým nebo pravidelným finančním příspěvkem pomůžete realizovat a rozvíjet činnost organizace.

• Zaměstnat klienty Organizace uvítá, pokud můžete klientům s postižením nabídnout zaměstnání.

• Využít služeb sociálních firem Využijte služeb úklidové firmy Láry Fáry nebo pekárny Na Plechu, a tím dáte práci zaměstnancům s postižením.

• Staňte se dobrovolníkem Pokud jste ochotni věnovat kousek svého času, vrátí se vám formou radosti z dobrého skutku, obohacení z nových přátelství či zkušeností. Můžete se stát dobrovolníkem v jedné ze služeb, ale hodí se i dobrovolníci, kteří by pomohli s chodem organizace – IT odborníci, správci webu, drobní údržbáři a řemeslníci a další.

• Dejte o Pferdovi vědět Možná je ve vašem okolí někdo, o kom si myslíte, že by se mohl stát soukromým či firemním dárcem organizace.

Jak přispět

Jakoukoliv částkou můžete přispět na sbírkový účet: 2100355908/2010, případně můžete využít aplikaci darujme.cz

Kontakt:

Organizace: Pferda z. ú. Adresa: Panská 79, 516 01 Rychnov nad Kněžnou

Telefon: 605 106 148 (ředitelka Jana Křížová)

Web: www.pferda.cz

E-mail: jana@pferda.cz

Fotogalerie
20 fotografií