Paní Janě pomohla při zdravotních patáliích organizace Amelie, jejíž činnosti se věnujeme v květnu v projektu Srdce pro vás. Když Blesku vyprávěla svůj příběh, už se v klidu se usmívala. Přitom ale prožila šílené věci.

Špatná léčba

Vzácná nemoc u ní začala únavou a chřipkou, která trvala osm týdnů. „Kdyby mi obvodní lékař alespoň vzal krev, hned by to poznal,“ vypráví Jana. K tomu ji trápila bolest zad. „Léčil mi to kapačkami, stejně jako internisté. A já měla křeče v páteři, které mě přiváděly až do bezvědomí. Dokonce se vše svádělo i na to, že se pořád tahám s dvouletou dcerou,“ říká žena. Jednoho dne pak jela autem a praskla jí páteř! „Nejdřív to trochu zabolelo a já si šla ještě udělat nákup. Při další cestě jsem najela na retardér a dodělala si to,“ líčí Jana. I tak ale chodila dál do práce! Až do doby, než ji odvezla záchranka.

Hrozba ochrnutí

Pak konečně lékaři začali vážnou situaci řešit. „Zjistili, že mám nádorové onemocnění kostní dřeně a krve. Na bederní páteři se mi udělal nádor o velikosti 5 x 8 centimetrů. Měla jsem prolomená těla obratlů na hrudní páteři a šest zlomených žeber. Úlomky z obratlů šly do míchy a hrozilo, že už nikdy nebudu chodit. Následovala operace, chemoterapie a dvojí transplantace kostní dřeně. Nyní už ale chodím do práce a lítám tu jako divoká střela,“ rozesměje se žena, jejíž příběh tak dává naději dalším podobně nemocným.

Do školy sanitou

V době, kdy nemoc u Jany propukla, dodělávala vysokou školu. „Zkoušky odložit nešly. Takže jsem na ně jezdila převozní sanitou. Bylo to dva měsíce po operaci páteře,“ říká Jana, která si nakonec posunula státnice. „Dělala jsem je 3. září. No a o den později jsem už šla na první transplantaci kostní dřeně,“ popisuje.

Dvakrát na transplantaci

Paní Jana šla po chemoterapiích na tzv. separátor, který rozděluje relativně zdravé krvinky od těch nemocných. V rámci tzv. tandemové transplantace se ty zdravé vracely do těla. Ještě předtím ale dostala melfalan, tedy látku, která měla za úkol zabít všechny krvinky. „Měsíc v kuse mi bylo hrozně špatně a jen jsem se modlila, ať se to chytí. Jenže se to nepovedlo a musela jsem za pět měsíců na další transplantaci,“ popisuje. Více než šest let je už v tzv. částečné remisi. Každé tři měsíce chodí na kontrolní testy a doufá, že nemoc opět nepropukne.

Chtěla za dcerou

Jana se dozvěděla diagnózu na hemato-onkologickém oddělení v Praze na Karlově náměstí. „Když jsem tam přišla, viděla jsem hodně lidí bez vlasů. Říkala jsem si, co tam dělám já. Vždyť mě jen bolí záda, nic mi není. Zítra musím do práce a chystám se i na zkoušku. Já na tohle nemám čas,“ vzpomíná. Pak ale slyšela krutý verdikt. „Hlavou mi běželo, kolik dní mi zbývá. Nechtěla jsem umřít někde sama na Karláku. Chtěla jsem za svojí dcerou,“ vypráví.

Šéfuje chráněné dílně

Jana nyní pracuje ve firmě, která podporuje zaměstnávání lidí na chráněném trhu práce. Šéfuje v chráněné dílně v Nymburce. „Jako vedoucí mám na starost nábor lidí a vše, co se týká provozu. Je nás tu 14, časem se budeme rozšiřovat a je nám tu všem skvěle,“ směje se.

Jak pomohla Amelie

Při chemoterapiích se Jana potkala s dobrovolníky z organizace Amelie. „Mají dar člověka uklidnit. Člověk na to není sám,“ říká žena s tím, že tehdy zjistila informace o tom, jak Amelie umí pomoci při návratu do práce po onkologické nemoci. „Když mi skončila léčba, podstoupila jsem čtyřměsíční projekt Návrat do práce po onkologické nemoci. No a nakonec jsem v rámci toho projektu dostala i nabídku pracovat pro organizaci,“ říká Jana, která pak měla na starost vzdělávací programy.

Co způsobuje mnohočotený myelom?

U lidí s mnohočetným myelomem je silně oslabena imunita. Správně fungující protilátky mají za úkol člověka chránit proti infekci, ale monoklonální imunoglobulin (paraprotein) toho není schopen. Zároveň je silně oslabena tvorba nových protilátek při setkání s infekcí.

Kde najdete Amelii?

Organizaci mohou lidé najít v pražském Karlíně, působí ale i v Rakovníku, Liberci, Olomouci a v Nemocnici Na Pleši na Příbramsku.

Chcete pomoct?

Podpora a dárcovství jsou pro organizaci klíčové. Podpořit ji můžete i vy příspěvkem na sbírkový účet 229369762/0300.

Kontakt:

Amelie, z. s.
Adresa: Šaldova 337/15, Praha 8, 186 00
Web: www.amelie-zs.cz
E-mail: amelie@amelie-zs.cz
Telefon: 739 001 123 nebo 283 880 316