Původně chtěly zakladatelky Pferdy zapojit lidi s mentálním postižením jen do volnočasových aktivit, od roku 2004 se však organizace neuvěřitelně rozrostla. Nejenže klienty zaměstná v kavárně či pekárně, umí jim pomoci i se samostatným bydlením. A nejen to...

Inspirace z Prahy

Inspiraci našly tehdejší studentky Iva Laštovicová (37) a Jana Křížová (38) v Praze. „Moc se nám líbil podnik Vesmírna, což byla jedna z prvních tréninkových kaváren v Česku,“ vypráví Jana Křížová, současná ředitelka organizace. S kamarádkou se vrátily do rodného kraje a otevřely podobnou kavárnu v Rychnově nad Kněžnou, kam se klienti chodili učit pracovat. „Díky tomu se tu osamostatnili, jenže neměli kam jít pracovat,“ říká Iva Laštovicová, nynější koordinátorka sociálních podniků.

Práce i bydlení

Aby vyšel Pferda vstříc potřebám klientů, začal se postupně rozrůstat. „Právě proto vznikl sociální podnik Úklidovka, kde nyní zaměstnáváme nejvíce lidí,“ říká Křížová. Organizace šla pak ještě dál… „Naši klienti nechtěli jen pracovat, ale také měli zájem bydlet sami. Někteří byli v rodinách, řada z nich v ústavu. Takže vznikl první tréninkový byt, kde si mohli vyzkoušet, jaké to je bydlet sám,“ popisuje Laštovicová. Pak vznikla podpora samostatného bydlení. Tedy služba, kdy pracovníci Pferdy docházejí za klienty domů a pomáhají, s čím se dá.

Chodí do pekárny

Dalším projektem organizace byla tréninková pekárna jakožto sociální služba a potom sociální podnik pekárna Na Plechu. „Do té první chodí klienti na terapie, udržují se v kondici a upevňují si sebeobslužné dovednosti. Ta druhá, to už je sociální podnik pro lidi, kteří jsou schopni pracovat pod dohledem a vydělají si i peníze,“ říká ředitelka. Výrobky pak zásobují své dvě kavárny v Rychnově a Náchodě, ovšem přijímají i objednávky od kohokoliv.

Projekty organizace Pferda

Uplatnění v práci

• Tréninková kavárna Láry Fáry Rychnov nad Kněžnou a Láry Fáry 2 Náchod Jde o tréninkové pracoviště pro lidi s mentálním postižením a duševním onemocněním, kteří mají motivaci posilovat své pracovní návyky, učit se nové věci a být mezi lidmi.

• Tréninková pekárna Láry Fáry Jde o sociálně terapeutickou dílnu pro lidi s mentálním postižením a duševním onemocněním, kteří chtějí zdokonalit svoje pracovní dovednosti a něčemu novému se naučit.

• Úklidová firma Láry Fáry Sociální podnik zaměstnává dospělé lidi s mentálním postižením a duševním onemocněním. Úklidové služby poskytuje hlavně na Rychnovsku.

• Pekárna Na Plechu Je sociálním podnikem, kde pracují lidé s mentálním postižením a duševním onemocněním. Vyrábí dorty, koláče, slané pochutiny a rozváží do okolních cukráren a kaváren v okruhu až 40 km.

Samostatné bydlení

• Tréninkový byt Je sociální službou sociální rehabilitace, kde se lidé s mentálním postižením nebo duševním onemocněním učí dovednosti potřebné k samostatnému životu.

• Takový normální život Je služba pro lidi s mentálním postižením nebo duševním onemocněním, kteří žijí samostatně a potřebují k tomu trochu asistence.

Jak můžete pomoci?

• Přispět finanční částkou Jednorázovým nebo pravidelným finančním příspěvkem pomůžete realizovat a rozvíjet činnost organizace.

• Zaměstnat klienty Organizace uvítá, pokud můžete klientům s postižením nabídnout zaměstnání.

• Využít služeb sociálních firem Využijte služeb úklidové firmy Láry Fáry nebo pekárny Na Plechu, a tím dáte práci zaměstnancům s postižením.

• Staňte se dobrovolníkem Pokud jste ochotni věnovat kousek svého času, vrátí se vám to formou radosti z dobrého skutku, obohacení z nových přátelství či zkušeností. Můžete se stát dobrovolníkem v jedné ze služeb, ale hodí se i dobrovolníci, kteří by pomohli s chodem organizace – IT odborníci, správci webu, drobní údržbáři a řemeslníci a další.

• Dejte o Pferdovi vědět Možná je ve vašem okolí někdo, o kom si myslíte, že by se mohl stát soukromým či firemním dárcem organizace.

Jak přispět?

Jakoukoliv částkou můžete přispět na sbírkový účet: 2100355908/2010, případně můžete využít aplikaci darujme.cz

Kontakt:

Organizace: Pferda z. ú.

Adresa: Panská 79, 516 01 Rychnov nad Kněžnou

Telefon: 605 106 148 (ředitelka Jana Křížová)

Web: www.pferda.cz

E-mail: jana@pferda.cz

Fotogalerie
13 fotografií