O činnosti organizace Blesk píše v projektu Srdce pro vás po celý březen. I po narození prvního dítěte Jana Matoušková vybudovala účetní fi rmu, pořídila si další dvě děti a pro zábavu také vede Nordic Walking Centrum.

Nezávislost žen

V BPW má Jana Matoušková na starost finance. „Nikdy předtím jsem se nestarala o to, že má někdo vyšší plat. S takovými informacemi za mnou přišla současná prezidentka BPW CR Lenka Šťastná, se kterou jsme organizaci založily,“ říká Jana Matoušková. V BPW je viceprezidentkou a smysl činnosti neziskovky našla velmi brzy. „Posláním je ekonomická nezávislost žen. Můžeme jim pomoci nenásilnou formou,“ říká a odkazuje na akci Equal Pay Day v pražských Vysočanech, která se koná tento týden a mělo by se na ní sejít 1500 žen. „Firemní kultura jako cesta k rovnosti platů bude nosné téma,“ říká.

Ohroženy chudobou

Ženy jsou podle ní mnohem více ohroženy chudobou. „Často ani nevědí, že berou méně než muži. Také se bojí vyjednat si lepší peníze. Pak se jim narodí děti a mají problém se vrátit do pracovního procesu,“ vysvětluje viceprezidentka s tím, že často se z žen stávají drobné podnikatelky. „No a my se jim snažíme poradit, že jsou i jiné možnosti,“ říká Matoušková. „Chceme, aby ženy nebyly v šoku, když jim pak jednou přijde důchodový výměr,“ říká Matoušková.

Česko je předposlední v Evropě

Podle údajů BPW prý muži berou v průměru o 20 procent vyšší plat než ženy. „Dříve to bylo dokonce 26 procent, takže se to zlepšilo. Nicméně pořád jsme předposlední v Evropě. Hůř na tom je už jen Estonsko,“ říká Jana Matoušková, podle které je na tom v tomto směru na předních příčkách Norsko, Švédsko a dokonce i Bulharsko. Na vrchol patří i Švýcarsko, kde se toleruje podle nepsaného pravidla maximální rozdíl pět procent.

Jak přesvědčit muže?

Jana Matoušková má i návod, jak přesvědčit muže, aby pochopili, že by měla být rovnost platů. „Muži by si měli uvědomit, že se to třeba může týkat jejich dcery. Doma jí vštěpují do hlavy, že se musí učit, aby měla dobrý plat. Ona pak vystuduje vysokou školu, a pokud s tím nic neuděláme, tak i přes to, že je chytrá, nadaná, bude brát méně než její mužský kolega,“ dává příklad viceprezidentka.

Ženy, řekněte si o lepší peníze!

Podle Jany Matouškové ženy v BPW rychle pochopily, že nemůžou čekat změny od firem či podporu od státu. „Je potřeba jim vysvětlit, že se nemusí stydět říct si o peníze. Jde o stereotypy, které tu vládnou. Například že žena má být doma, starat se o děti a domácnost. Když pak jde na pohovor, myslí si, že si nemůže říct o vyšší peníze. Má pocit, že si je nezaslouží třeba kvůli tomu, že by chtěla utíkat z práce domů za rodinou. Jenže rozhodně není pravda, že by žena ke konci pracovní doby myslela na to, co bude vařit rodině k večeři,“ popisuje viceprezidentka.

Jak pomáhají

• Podpora profe sionálního rozvoje žen na všech úrovních tak, aby měly možnost stát se ekonomicky nezávislými. 

• Propojení zkušených žen s těmi, které vyhledávají různé formy svého osobního rozvoje.

•  Zapojení žen do programů, které jim pomohou k návratu na pracovní trh, k rozvoji jejich kariéry či v nastartování podnikání.

•  Chránit práva žen, překonávat různá omezení, pečovat o vzdělání a osobní rozvoj.

Co nabízejí?

Florá – pro ženy, které se zabývají rukodělnou činností. Kromě vzdělání a osobního rozvoje je čeká napojení na podnikatelky ze čtyř dalších evropských zemí. Projekt podporuje inovativní vzdělávání a vytváří komunitu žen, kde se vzájemně podporují.

Owen – žen podnikatelek sice přibývá, ovšem často si zakládají malé firmy, protože nemají jinou možnost, jak práci získat. Pro to, aby mohly podnik rozjet, potřebují informace, kontakty a potkat se s někým, kdo jim předá vlastní zkušenost.

BPW Mentoring – posluchačky se učí novým věcem, a navíc získávají sebevědomí. Je určen ženám, které se chtějí ve své práci posunout, nebo pro ty, které se budou vracet z rodičovské dovolené.

Pomoct můžete i vy!

Organizace potřebuje na každý rok své činnosti asi šest milionů korun. Přispět můžete i vy! Stačí poslat jakýkoliv příspěvek na účet číslo 2101289965/2010.

Kontakt

Organizace: Business & Professional Women CR, z. s.

Adresa: Václavské náměstí, Palác Fénix 802/56, Praha 1

Telefon: 602 383 880 – Lenka Šťastná (prezidentka)

E-mail: lenka.stastna@bpwcr.cz www.bpwcr.cz

Fotogalerie
8 fotografií