Se smrtelnou nemocí se statečně poprala. Pak se ujala řízení organizace ALEN, která pomáhá stejně nemocným ženám v návratu do života. Právě té se Blesk věnuje celý leden v projektu Srdce pro vás. Funguje od roku 1993. Vznikla v roce, kdy Daniela onemocněla. Tehdy o ní však neměla sebemenší povědomí. „Praštila jsem se v tramvaji do prsu a asi rok tam měla modřinu. Lékař mi nejprve tvrdil, že to zmizí, ale já se vnucovala a po roce přesvědčování mě poslal na mamograf,“ vypráví žena.

Do týdne operace

Přístroj skutečně odhalil rakovinu prsu. „Pak už to šlo ráz na ráz. Řekli mi, ať si do týdne vyjednám operaci. Po ní jsem se objednala na chemoterapie,“ popisuje žena, která pak skončila v invalidním důchodu. Z nemoci měla strach. „Situace byla dost vážná. Neznala jsem nikoho, kdo by to přežil,“ líčí paní Kelišová.

Psychická pomoc

Vrátit se do normálního života jí pomohla právě organizace ALEN. „Když jsem poprvé přišla na společné plavání a viděla, jak si tam patnáct ženských normálně plave, pak si zajde na kafe, hodně mi to psychicky pomohlo,“ popisuje. Nejvíce pro ni znamenal pocit, že na to není sama. Po čtyřech letech se zapojila do vedení organizace. Nejprve se starala o fi nance, poté o celý chod.

Nenechte se odbýt!

Léčba rakoviny je podle Daniely Kelišové stále úspěšnější. „Záleží na tom, aby žena s rakovinou prsu přišla včas. Je důležité nenechat se odradit, když má sebemenší podezření. Pokud lékař řekne, že je to v pořádku jako u mě, je dobré si zajít pro jistotu i k jinému,“ myslí si. „Naštěstí jsem neměla tak agresivní nádor, aby mě zabil,“ dodala.

Po 14 letech nový nádor

Po vyléčení se vrátila do práce. Jenže po čtrnácti letech objevili lékaři u Daniely Kelišové další zhoubná ložiska. Musela znovu na operaci.

Co ženy v ALEN dělají?

• Připravují odborné přednášky a besedy s lékaři a zdravotníky.

• Poskytují informace zdravotní, sociálněprávní a o zdravotních pomůckách.

• Chodí pravidelně cvičit a plavat.

• Účastní se celostátních kampaní k prevenci rakoviny. Učí další ženy samovyšetření prsu.

• Spolupracují s Ligou proti rakovině, s Aliancí žen s rakovinou prsu, s Koalicí pro zdraví, s Asociací veřejně prospěšných organizací a Svazem tělesně postižených.

• Vydávají informační zpravodaj.

• Chodí společně do přírody a jezdí na poznávací výlety.

• Pravidelně se schází na členských schůzkách a odborných přednáškách.

• Jezdí na rekondiční a rehabilitační pobyty.

• Navštěvují divadla a koncerty.

• V minulosti vydaly i knihu příběhů onkologických pacientek: Ztráty a nálezy.

Pomoct můžete i vy!

Spolek ALEN, který získal i značku Spolehlivá veřejně prospěšná organizace, potřebuje na svoji činnost každý rok asi půl milionu korun. Ty se snaží získat z různých dotací a příspěvků, drobné dary dostává i od sponzorů. Pomoci můžete i vy, když jakýkoliv, byť jen malý příspěvek, pošlete na účet číslo 1940574359/0800. Peníze spolek použije na akce či rekondiční pobyty, které pomáhají ženám po rakovině prsu vrátit se do života.

Kontakt

Organizace: ALEN sdružení žen postižených rakovinou prsu, z. s.

Adresa: Vratislavova 156/22, Praha 2-Vyšehrad, 128 00

Telefon: 722 909 460 (nebo 732 273 834)

E-mail: kudelovi@seznam.cz nebo d.kelisova@seznam.cz

Web: alen.tym.cz

Fotogalerie
3 fotografie