Organizace se věnuje seniorům už sedm let. „Našim posláním je změna vnímání problematiky stáří a stárnutí. Z různých úhlů pohledu se to týká každého z nás právě teď,“ říká ředitelka a zakladatelka Iveta Luxová (50), která tak objasňuje i název organizace.

Chybí smysl

Podle ní jsou v Česku tisíce seniorů, kteří zdánlivě nic nepotřebují. „Naše populace se dožívá stále vyššího věku, ale dosti často v něm postrádá naplnění, smysl či cíl. To vše u nás senioři zase najdou,“ říká Luxová. Organizace řeší i to, že starší lidé skončili v zaměstnání, jejich děti odrostly, a oni teď mají hodně volného času a snaží se ho něčím naplnit. Právě proto jim s kolegy vymýšlí různé aktivity.

Trénují paměť

Senioři tak mají možnost se zapojit do pohybových aktivit, přednášek nebo kurzů. „Oblíbený je například nordic walking (chůze s turistickými hůlkami, pozn. red.) nebo trénování paměti, čímž jsme vlastně před sedmi lety začínali,“ říká Luxová s tím, že další aktivity si senioři stále více vymýšlejí sami. Řadě lidí pomohly. „Často senioři získali sebedůvěru, že ještě něco zvládnou. Uvědomili si, že nejsou tak staří, a dokonce se někteří třeba na půl úvazek vrátili do práce,“ popisuje Luxová.

Věří dezinformací a šíří je dál!

Senioři se na počítačích učí v různých organizacích už přes deset let. „Hodně se toho změnilo. Dnes k nám chodí lidé třeba s chytrými telefony nebo tablety,“ říká Hana Čepová. Na seniory také často cílí dezinformace. „Tím, že jim něco poslal někdo z přátel, myslí si, že je to stoprocentně pravda, a šíří to dál,“ říká ředitelka Luxová. Organizace má proto v programu školení, jak se proti tomu mohou bránit.

Hledají nové komunitní centrum

Dva roky měla organizace místo v Praze Libni. Nyní shání nové. „Tehdy jsme ho získali z evropských dotací a začali se mu intenzivně věnovat. Bohužel nezbyl čas na shánění fi nancí na jeho provoz a ke konci roku nám dotace skončila,“ vysvětluje manažerka. Nyní organizace hledá náhradní variantu, kde by se mohli senioři znovu scházet

Založily ji »pro sebe«

Organizaci založily společnými silami Hana Čepová (49) a Iveta Luxová, které se znají od střední školy. „Vlastně jsme si tuhle organizaci začaly stavět pro sebe. Prostě tak, jak bychom chtěly, aby s námi bylo jednou zacházeno,“ vysvětluje Luxová. Obě ženy prý vnímají, jak rychle se mění svět. „I pro nás jsou nějaké technologické věci teď nepochopitelné, takže se snažíme lidem pomáhat, aby se dnes zorientovali,“ říká ředitelka.

Co například dělají?

• Učí finanční gramotnost.

• Počítačové kurzy a kurzy bezpečného chování na internetu.

• Prázdninové seniorské kempy (ve spolupráci s další organizací).

• Školení – např.: Kritické myšlení, Informace a dezinformace, finanční či právní minimum apod.

• Pohybové aktivity – nordic walking, plavání, jóga, mölkky, stolní tenis. 

• Výtvarné činnosti (např. oblíbená výroba litých obrazů).

• Dámský klub, jehož členky se někdy stávají i modelkami.

Pomoct můžete i vy!

Organizace potřebuje na každý rok činnosti asi milion korun. Část pokryjí dotace, zbytek peněz musí sehnat od dárců. Přispět můžete i vy! Stačí poslat i drobný příspěvek, nebo si nastavit pravidelný příkaz na číslo účtu 258492161/0300. Peníze využije organizace například na nové Komunitní centrum.

Kontakt:

Organizace: Právě teď! o.p.s. Člen Asociace veřejně prospěšných organizací (AVPO).

Adresa kanceláře: Nad Primaskou 27, Praha 10, 101 00.

Telefon: 603 852 740 – Hana Čepová (předsedkyně dozorčí rady a manažerka).

E-mail: cepova@prave-ted-ops.cz

Web: www.prave-ted-ops.cz

Fotogalerie
6 fotografií