Organizace Právě teď!, o. p. s., které se Blesk věnuje celý únor v projektu Srdce pro vás, připravuje pro seniory vzdělávací, sportovní či komunitní aktivity. „Naše populace se dožívá stále vyššího věku, ale dost často v něm postrádá naplnění, smysl či cíl,“ říká ředitelka organizace Iveta Luxová.

Zbytky sil

Paní Hanna je přímo ukázkový případ klienta, který služby organizace potřebuje. Celý život byla obklopena lidmi, vystřídala zajímavá povolání a také podnikala. S přechodem do důchodu se ale vše změnilo! „V organizaci mi zachránili život,“ začíná vyprávět seniorka, která už dříve díky svému zápalu pro práci několikrát bojovala s vyhořením a depresí. „Sebrala jsem zbytky sil. Už jsem totiž byla ve stadiu, kdy jsem se propadala do toho, že budu jen sedět a čekat na tu zubatou,“ popisuje paní Hanna.

První návštěva

Předloni v srpnu vyrazila na první návštěvu. „Zaujal mne projekt OldTubeři. Šlo o načítání pohádek pro děti. Přišla jsem tam a načetla první pohádku. Jenže jak jsem v té době měla úzkosti, nechtěla jsem se s nikým moc bavit, hned jsem odešla,“ říká seniorka, které se pak organizace ozvala, že u nich chce televize natočit o tomto projektu reportáž.

Díky tomu se přidaly další návštěvy. „A najednou ty aktivity narůstaly. Absolvovala jsem přednášku, po které jsem dlouho toužila, a začala netradičně vedenou španělštinu. Byla jsem lapená,“ říká paní Hanna, které se její život proměnil. „Teď mám radost každý den. Zbavila jsem se depresí a uvědomila si, jak je to tu skvělé,“ usmívá se seniorka.

Fyzicky a psychicky se vyčerpala

Paní Hanna pochází z Rakovníka a za svůj život prošla řadou profesí. „Jsem učitelka, ale později jsem v Praze dělala novinařinu. Pak jsme s mužem odešli do Krkonoš, kde jsme se starali o hotel. Tam jsem se ale odrovnala, protože jsem dělala recepční, uklízečku i kuchařku,“ popisuje.

Před pár lety se pak vrátili s mužem do Rakovníka a otevřela si malé lázně. „Takže jsem pořád byla v kontaktu s lidmi. Fyzicky i psychicky jsem se zase vyčerpala,“ říká žena. V seniorských letech pak zamířila už podruhé do Prahy. „Rok a půl jsem chodila po Praze. Jenže pak nastal zmatek a já nevěděla, co dělat. Člověk pak snadno zabrousí do komunitního centra,“ vysvětluje, jak přišla na organizaci Právě teď!.

Mám Facebook, Instagram a vím, co je selfie!

Během necelých dvou let se paní Hanna zapojila v organizaci do řady činností. „Šlo o různá cvičení, právní či psychologické poradny, finanční poradnu, nebo třeba poradnu, jak zacházet s chytrým telefonem. Účastnila jsem se i tréninků paměti nebo lekcí španělštiny,“ vypočítává seniorka, která se dostala i k dalším záležitostem moderní doby.

Díky organizaci mám Facebook či Instagram. Když jsem třeba před synovcem použila slovo selfie, hodně se divil,“ směje se žena, která také začala chodit na hodiny k operní pěvkyni nebo na výtvarné kroužky. „I když jsem neměla ráda abstraktní umění, tak jsem se mu díky centru začala věnovat. A dokonce jsem už měla dvě výstavy,“ říká.

Chtějí zapojit i příbuzné

Organizace se snaží dělat i mezigenerační akce, aby zapojila do svých projektů i příbuzné seniorů. „Bohužel máme kontakty jen na seniory. Jejich zaneprázdněné děti jim sice volají, jestli jsou v pořádku, ale už je dál nezajímá, co dělají a jestli někam chodí. A je to škoda. Měly by se zajímat. A pokud jsou rodiče spokojeni, měly by, pokud mají možnost, organizace našeho typu podporovat. Měly by si uvědomit, že to dělají vlastně i pro sebe,“ říká manažerka organizace Hana Čepová.

Jak pomáhají

• Učí finanční gramotnost. 

• Počítačové kurzy a kurzy bezpečného chování na internetu.

• Prázdninové seniorské kempy (ve spolupráci s další organizací).

• Školení – např.: kritické myšlení, informace a dezinformace, finanční či právní minimum apod.

• Pohybové aktivity – nordic walking, plavání, jóga, mölkky, stolní tenis.

• Výtvarné činnosti (např. oblíbená výroba litých obrazů).

• Dámský klub, jehož členky se někdy stávají i modelkami.

Pomoct můžete i vy!

Organizace potřebuje na každý rok činnosti asi milion korun. Část pokryjí dotace, zbytek peněz musí sehnat od dárců. Přispět můžete i vy! Stačí poslat i drobný příspěvek nebo si nastavit pravidelný příkaz na číslo účtu 258492161/0300. Peníze využije organizace například na nové komunitní centrum.

Kontakt:

Právě teď!, o. p. s. Člen AVPO

Adresa kanceláře: Nad Primaskou 27 Praha 10, 101 00

Telefon: Hana Čepová 603 852 740

E-mail: cepova@prave-ted-ops.cz Web: www.prave-ted-ops.cz

Fotogalerie
13 fotografií