Krvavý masakr viděla majitelka kadeřnického salónu Edita Dvořáková i její kolegyně a zákaznice. „To, že za Monikou její exmanžel přišel, bylo běžné. Nikdo ale netušil, že s sebou má pistoli. Když byl na dopravní policii, tak ji nosil, ale asi tři roky, co sedí v kanceláři na kriminálce, měl zbraň schovanou v trezoru. Před návštěvou kadeřnictví si pro ni ale zajel na policii, takže musel mít jasno, co udělá,“ řekla Dvořáková.

Exmanželku střelil dvakrát, sobě vpravil kulku do hlavy

„Když přišel, byla jsem v salónu já, další tři kadeřnice, masérka i nehtařka a každá měla až dvě zákaznice. Sedl si, jak máme mytí. Měl takový tupý výraz, ale víc mě zarazilo, že se mu nechtělo mluvit. Půl hodiny čekal, až dodělá melíry, a pak šli spolu na dvorek. Najednou jsme slyšeli její křik. Vylítly jsme, padl výstřel, a když jsem otevřela dveře, tak na ni střílel podruhý,“ popsala kadeřnice. „Poté, co ji střelil do břicha, tak si asi říkal, že je to málo, a tak ještě vypálil do její hlavy,“ usoudila Dvořáková. Po masakru utekla s ostatními zpět do salónu, protože se bála, že zabije i je. Mezitím se ozval další výstřel. Z okna uviděla, že po něm Barbarič padl k zemi. Než přijela policie a záchranka, zákaznice, která je sestřička, šla zraněným poskytnout pomoc.

Vrah žije, jeho stav je ale stále kritický

Monika Barbaričová zemřela v hradecké nemocnici a muž leží v kritickém stavu na neurochirurgii. Po ženě zůstala dcera Denisa (19) z 1. manželství a syn Martin (15), kterého má s Barbaričem. Dívka je teď u přítele, a hoch u prarodičů z otcovy strany. Kdy ženu pohřbí, není jasné. Zřejmě ale spočine ve Zlíně, kde měla své kořeny.

Rodinu ničily dluhy a hazard

Moniku Barbaričovou i jejího exmanžela znala Edita Dvořáková dobře. V jejím kadeřnictví Monika 10 let pracovala, a byla její nejlepší kamarádkou. Podle ní v pozadí tragédie rozhodně nebyla nevěra. Muž se ženou řešili problémy s penězi. Barbarič totiž propadl hazardu a nasekal až miliónové dluhy.

Fotogalerie
8 fotografií

„Hrál rulety a sázel na sporty, a od doby, co se s Monikou znali. Akorát, že nejdřív o tom nevěděla. Až když se to stupňovalo, a začal si brát půjčky. Rodina se octila jednou nohou na ulici. Nikdy nevěděli, kdy k nim přijdou exekutoři,“ řekla Dvořáková. „Nějaké peníze vzal i na policii. Jeho rodiče to ale za něj vždycky vyřešili, a nějak se to ututlalo. Báli se ostudy,“ přiznala kamarádka zavražděné ženy.

Rozvedli se, ale dál spolu bydleli

Před dvěma roky se Monika rozvedla, protože už nechtěla nic mít s  dluhy svého muže a bála se, aby jeho břemeno jednou nenesly děti. Dál ale spolu bydleli, aby zachovali rodinu. Jenže ani to nefungovalo. Barbarič se o nic nestaral, a dál sázel. Monika dokonce spala s kabelkou, aby jí nevzal peníze. Sice kvůli hraní chodil na terapie k psychologovi, ale léčbu nikdy nedotáhl do konce. Ženu navíc deptal výhrůžkami, že se zabije. „Udělal to tolikrát, že jsme nevěřili, že by to udělal. Jen chtěl, aby ho všichni litovali. Ve finále pak dal Monice vše za vinu,“ řekla Dvořáková.

Před Vánocemi se Barbaričová od muže i s dětmi odstěhovala. Začala žít v malém bytě, na který si vzala hypotéku. Exmanžela tím šokovala. Chtěl ji získat zpět. Den před střelbou zval ženu do kina. Ona ale návrat k němu nechtěla řešit.

„Monika nám bude chybět. Celý kolektiv kadeřnic na ni myslí. Samozřejmě budeme pomáhat i Moničiným dětem,“ řekla se slzami v očích žena, kterou Barbarič připravil o největší kamarádku.