„Nezbytným servisním zásahem prošlo všech jeho dvaačtyřicet rotujících pater. Naši technici vyměnili samotný otočný mechanismus každého patra. Ten je vybaven modernějším technickým řešením, které zajistí vyšší životnost a snadnější údržbu celého díla,“ řekl Alex Černý, ředitel společnosti Deus Automation, která opravu plastiky realizovala.

Socha se od čtvrtečního večera bude otáčet ve stejném režimu jako před opravami, každou celou hodinu na 15 minut. V mezičase bude možné pozorovat sérii drobných pohybů jednotlivých dílů.

Pohyblivá busta Franze Kafky, která je oblíbeným cílem turistů, je vysoká 10,6 metru a váží 39 tun. Od roku 2014 je umístěna před obchodním centrem Quadrio. Stávající konstrukce využívá řešení známé z průmyslové automatizace a robotizace – uvnitř sochy se nachází 42 motorů a téměř kilometr kabelů. Nerezové panely se otáčejí nezávisle na sobě, takže tvář získává různé grimasy. Dílo vzhledem ke své technologické náročnosti vyžadovalo pravidelný servis a každý rok byla nutná rozsáhlejší údržba.

Fotogalerie
4 fotografie