„Takový nápor hned na začátku fungování jsme nečekaly. Někdy míváme všechny intervenční místnosti obsazené. První kontakt s klientkou je nejnáročnější, zabere i několik hodin,“ popsala šéfka proFem.

Centrum sídlí v Břevnovské ulici 6 v horním patře budovy pošty. Objednat se je možné na čísle 608 22 22 77 ve všední dny od 9:00 do 15:00 a také na adrese poradna@profem.cz. Přijít se dá i bez objednání od 9:00 do 18:00 v pondělí, úterý a čtvrtek a do 15:00 ve středu a v pátek. Po příchodu se klientce či klientovi věnuje krizová interventka. Zmapuje, jaká pomoc je potřeba. Poté následuje cílená podpora a zvolí se poradenství, terapie a advokátní zastoupení. K dispozici je i výslechová místnost. Podle Polákové už ji v centru využili.

Možné by v centru mělo být brzy také lékařské vyšetření a uchování případných důkazních vzorků po dobu jednoho roku. Poláková uvedla, že o tuto možnost už klientky projevily zájem. V případě potřeby bude možné využít také krizový pokoj s příslušenstvím, a to až na sedm dnů. Služby jsou pro lidi nad 16 let. Personál tvoří jen ženy.

Pětina žen zažila znásilnění

Výzkum mezi 5000 ženami od 18 do 65 let ukázal, že pětina z nich podle projednávané nové právní definice zažila ve svém životě znásilnění. Autoři za ně považovali sex pod nátlakem, proti vůli, vynucený, nechtěný, bez vědomí či pokračující i přes nesouhlas. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková už dřív řekla, že se loni na policii ohlásilo přes 900 znásilnění. Podle výzkumů se oznámí kolem pěti procent případů.

„Rozhodně je zapotřebí, aby vznikla síť komplexních specializovaných služeb. Jedno centrum v Praze to nezachrání. Je tu spousta obětí a přeživších, kteří potřebují pomoc. Je potřeba zajistit finanční krytí služeb. Není možné, abychom do března nevěděli, jaké prostředky budeme mít v roce k dispozici,“ řekla šéfka proFem.

Podle zmocněnkyně služby pro potřebné po republice chybí a financování je nesystémové. Ministerstvo práce připravuje novelu o sociálních službách, která má financování péče nastavit.

Podle poslední zprávy evropské sítě proti násilí WAWE nejsou v Česku služby pro oběti sexuálního násilí dostupné. Chybí centrum pomoci i krizová linka. Zmiňuje to také tři roky schválená národní strategie rovnosti žen a mužů s opatřeními na deset let. Tento dokument počítá se zřízením služeb ve čtyřech velkých městech i s krizovou linkou a osvětou.

Fotogalerie
28 fotografií