V prosinci pražský magistrát rozhodl o pozastavení stavebního povolení k přestavbě a rozšíření vily na smíchovském úpatí Petřína. Schieszlova vila získala své jméno podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla z okruhu blízkých spolupracovníků Tomáše Garrigua Masaryka.

Majitelem budovy je developer Martin Kulík, který začátkem listopadu zahájil práce na přestavbě a výrazném rozšíření domu pro účely rodinného bydlení. Vila není památkově chráněná, ale nachází se v památkové zóně. Úřad zároveň po dobu přezkumu nařídil zastavení všech stavebních prací. Jenže podle autorů petice, která se snaží demolici Schieszlovy vily zabránit, majitel ve stavebních pracích pokračuje.

„Vlastník však rozhodnutí magistrátu neuposlechl a pokračuje dál v bouracích pracích. Toto porušování a maření úředního rozhodnutí je samozřejmě nezákonné. Proto jsme v pondělí 18. 12. 2023 vyzvali Stavební úřad pro Prahu 5, aby respektování rozhodnutí magistrátu na stavebníkovi bezodkladně vynutil kontrolními prohlídkami stavby a ukládáním sankcí,“ říká za petiční výbor Petra Prokopová.

Pospíšilova kritika

„Jsme nyní svědky bezostyšného pohrdání zákonem a maření úředního rozhodnutí vlastníkem Schieszlovy vily a k tomu šokující lhostejnosti Stavebního úřadu pro Prahu 5. Zde už nejde jen o ochranu stabilizovaného území a památkové zóny na Hřebenkách, ale o prosazení principu, že v právním státě platí zákony pro každého bez rozdílu a že rozhodnutí státních orgánů musí respektovat všichni,“ dodává Prokopová.

Postup developera Martina Kulíka, který je majitelem vily, zkritizoval i náměstek primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). „V právním státě je takový postup ale přeci zcela nepřijatelný a šokující. Proto musí příslušné orgány státu bezodkladně zakročit a respektování rozhodnutí magistrátu na investorovi vynutit. Otevírá se také možnost zrušit vydané stavební povolení a zabránit tomuto flagrantnímu zásahu do stabilizovaného území památkové zóny. Stavebnímu úřadu pro Prahu 5 za tímto účelem zákon samozřejmě poskytuje kontrolní a sankční pravomoci, které lze pro vynucení respektování rozhodnutí magistrátu využít,“ řekl Pospíšil.

„Stojím si za tím, že ten, kdo vědomě a úmyslně ignoruje úřední rozhodnutí, nemůže být partnerem státu ani místní samosprávy. Vyzývám proto kolegy ve vedení Městské části Prahy 5, aby učinili všechny potřebné kroky a dohlédli na nápravu současné situace,“ dodal.

Není to poprvé

Nejde o první podobný případ v této oblasti. Předloni se podobný odpor zvedl proti záměru demolice ani ne kilometr vzdálené vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou. Tuto vilu tehdy vlastnila Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Po intenzivní kritice demolice ze strany místních obyvatel a politiků vila třikrát změnila majitele, nakonec skončila v majetku investiční skupiny Rockaway Capital a stále stojí.

Video
Video se připravuje ...

Už jste si někdy v ulicích všimli prampouchu? Videohub

Fotogalerie
8 fotografií