S příchodem oblevy vystřídaly na sociálních sítích fotky namrzlých chodníků fotky poničených aut. Ze střech začal vlivem teplého počasí padat sníh a led a bohužel nejedno auto to pěkně schytalo. Přijít ráno ke svému vozidlu a zjistit, že je takto zničené, rozhodně nikoho nepotěší, kor před Vánoci.

Bezpečnost okolo bytových domů mají na starosti jejich majitelé, či správci. Ti mají také povinnost zajistit, aby případný pád sněhu či rampouchů ze střech domů nikoho nezranil či nezpůsobil škodu na majetku. Jak potvrzují zástupci předních českých pojišťoven, s příchodem oblevy incidentů, kdy sníh poničil právě třeba zaparkovaná auta, přibývá.

„Se změnami počasí (náhlé oteplení a obleva), které přicházejí poté, co před tím silně nasněžilo a mrzlo, se vždy setkáváme se zvýšeným hlášením škod způsobených pádem sněhů či zmrazků ze střech obytných budov. Nahlášená máme zejména poškozená zaparkovaná vozidla, která stojí před domem nebo vedle něj. Poničené jsou i některé vedlejší stavby, výjimečně se setkáváme i se škodami na zdraví,“ vysvětluje pro Blesk mluvčí Generali České pojišťovny Jan  Marek.

Padající sníh ze střech poničil v Praze řadu zaparkovaných aut.
Autor: Foto od čtenáře

Městská policie řeší desítky oznámení

Nárůst případů Blesku potvrdila i městská policie. „Jen za minulý týden jsme přijali desítky těchto oznámení. Reagujeme nejen na podněty z tísňové linky, ale také od občanů na ulici a samozřejmě řešíme i ty případy, které strážníci zjistí během své služby. V těchto případech, kdy hrozí nebezpečí, hlídka místo vždy označí páskou a vyrozumí vlastníka objektu, který má povinnost nechat odstranit hrozící nebezpečí, sdělila mluvčí Irena Seifertová.

„Není možné, aby u všech takovýchto problémů byla na místě trvale hlídka strážníků, někdy se skutečně jedná o dlouhodobý proces. Fyzická přítomnost hlídek je pouze ve výjimečných extrémních případech, jako tomu bylo například při zřícení domu v Divadelní ulici, lávky v Troji a podobně. Páska svým charakterem zakazuje vstup či pohyb osob,“ dodala.

Padající sníh ze střech poničil v Praze řadu zaparkovaných aut.
Autor: Foto od čtenáře

Škodu zaplatí majitel nemovitosti

Zajistit, aby okolí nemovitosti bylo bezpečné, je tedy na majiteli. „Povinností majitelů nemovitostí je sníh ze střech odstranit (či jinak efektivně zabránit jeho pádu), případně umístit u budovy varování, že hrozí riziko pádu sněhu,“ říká Marek. Mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová dodává, že majitelé se musí s odstraněním sněhu obrátit na specializované firmy: „Hasiči na soukromých objektech sníh a rampouchy neodstraňují, nicméně mohou podat informace o subjektech, které se na to specializují.“

Pokud tedy najednou zjistíte, že pád sněhu a ledu vám zlikvidoval auto, je třeba se obrátit na majitele nemovitosti, a také pořídit důkladnou fotodokumentaci, případně sehnat i svědky. „V případě bytových či jiných komerčních budov naše podnikatelské pojištění automaticky kryje i škody vyplývající z vlastnictví nemovitosti. Není třeba toto riziko zvlášť připojišťovat,“ říká Marek z Generali pojišťovny.

Podobným způsobem vyřešila svoje zničené auto i Ivona z Vinohrad. „Odpoledne jsme přišli k autu a mělo vysklené zadní okénko. Obrátili jsme se tedy na majitele domu, který nám z pojištění vyplatí náhradu. Sice máme teď auto nepojízdné, ale díky bohu to aspoň nikomu nespadlo na hlavu,“ svěřila se Blesku. A není sama, která by podobnou věc řešila, podobné případy se objevily ve Vršovicích nebo na Letné.

Škodu lze rovněž uplatnit z havarijního pojištění auta (pád předmětu na vůz), kde je taková situace rovněž pokrytá. Motorista ale musí počítat se spoluúčastí a malusem za uplatněnou škodu. Nicméně spoluúčast by mu měl zaplatit majitel objektu, z něhož lavina spadla. Pokud pojišťovna vymáhá vyplacené pojistné plnění od majitele objektu na základě jeho odpovědnosti za spadlou lavinu, nemusí vůči motoristovi malus uplatnit,“ doplňuje Svobodová z Uniqa pojišťovny.

Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak poznat, kdy už není bruslení na rybníce bezpečné Blesk TV

Fotogalerie
22 fotografií