Kapybary jsou největší hlodavci na světě. V Zoo Praha byly naposledy k vidění ještě před povodněmi v roce 2013. „Povodně tehdy vyplavily dolní část areálu, kde kapybary obývaly výběh u tapírů. K jejich chovu se následně nevrátilo,“ uvedl mluvčí pražské zoo Filip Mašek. Teď je ale všechno jinak - kapybary byly totiž u návštěvníků velmi oblíbené, a tak si je doslova vyžádali. A v listopadu 2023 se tak kapybary do Zoo Praha vrátily. 

Výběh teď obývá roční samička, která do zoo přicestovala z Německa, a rok a půl starý samec z Dánska. Čtenáři Blesk.cz dostali exkluzivní možnost vybrat jim jména. Na Facebooku Blesk.cz mohli od 12. do 19. listopadu psát návrhy na jména, ze zhruba 800 návrhů nyní chovatelé vybrali pět nejlepších dvojic jmen. 

Která se dostala až do finále? Jako první to byla dvojice Kapík a Bára, jejichž složením vzikne název zvířete. Další byli Karel a Zdena. Třetí dvojicí pak byla jména Adam a Eva, kteří jsou podle křesťanské teologie považováni za první lidi, již stáli na počátku stvoření. To je pro nový kapybaří pár v Zoo Praha také příznačně symbolické. Čtvrtou dvojicí byla Pata (španělsky tlapka) a Cola (španělsky ocásek). A poslední vybraná jména - Vilém a Jarmila, která odkazují na postavy v slavné lyrickoepické skladbě Máj od Karla Hynka Máchy.

Hlasování proběhlo od soboty 25. listopadu do středy 29. listopadu do 12:00 a už známe výsledek! Suverénním vítězem se stala dvojice jmen Kapík pro samečka a Bára pro samičku - získali celkem 63 procent všechn hlasů. „Mám velkou radost,“ řekla Blesku autorka vítězného návrhu Lenka Frnčová s tím, že se na Kapíka s Bárou určitě přijede podívat.

Slavnostně pokřtěni budou tito roztomilí hlodavci v Zoo Praha v sobotu 2. prosince v 11:30. Kapíku a Báro, vítejte v Zoo Praha!

Výsledky ankety.
Autor: Blesk.cz

Pěvkyně slavnostně odhalila jména

V sobotu 2. prosince v Zoo Praha proběhl Den sponzorů, kdy vedení pražské zoo v čele s ředitelem Miroslavem Bobkem ocenilo hned několik sponzorů, kteří dlouhodobě přispívají na zvířata. Součástí toho došlo k odhalení jmen dvojice kapybar. Ta vybrala čtenáři Blesku. Přivítejte mezi námi Kapíka a Báru. Jména slavnostně odhalila operní pěvkyně Andrea Kalivodová. 

„Kapík a Bára jsou krásná jména. Kapík to je úplně bez diskuze, je to trefné a  veselé jméno. A Bára? Na jméno Bára se mi vybaví hned několik asociací. Film Divá Bára, nevlastní dcera Bára, která je šikovná umělkyně a já jsem divá Bára v opeře. To jsou tak hezká jména, že čtenáři Blesku vůbec nešlápli vedle,” uvedla opervní pěvkyně Andrea Kalivodová.

Video
Video se připravuje ...

Do pražské zoo se po 10 letech vrátily oblíbené kapybary Jiří Bálek, Zoo Praha

Fotogalerie
37 fotografií