Chlapec dostal jméno Libor podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry, který je podle Hesse zasloužilým členem Kolegia spolku Babybox. „Libor byl oblečený celý v bílém, na pohled zdravý, a dokonce měl přiložený balíček plen,“ uvedl Hess.

„Dnes (v pátek, pozn. red.) kolem poledne se rozezněl alarm signalizující otevření schránky. Do ní někdo umístil zdravého novorozeného chlapce starého maximálně dva dny. Miminko bylo předáno do péče záchranářů a odvezeno do motolské nemocnice,“ upřesnila radnice Prahy 6 s tím, že od roku 2010, kdy je tam babybox umístěn, zachránil už osmé dítě.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, se zapne vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy a umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Kritici babyboxů tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Fotogalerie
8 fotografií